Koolraap-Rode Kool Gratin met Romige Bechamelsaus
Een hartverwarmende ovenschotel met koolraap, rode kool en aardappelen, overgoten met een romige bechamelsaus en een goudbruine kaaskorst. Perfect voor de koudere dagen!
Equipment
- Grote kookpan
Ingrediënten
Koolraap-Rode Kool Gratin:
- 1 middelgrote koolraap in plakken gesneden en geblancheerd
- 3 middelgrote uien gesnipperd
- 1 kleine rode kool fijngesneden
- 1 kg aardappelen in plakken gesneden en gekookt
- 1 theelepel zout
- 1 mespunt cayennepeper
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel djinten komijn
Bechamelsaus:
- 75 g boter
- 75 g bloem
- 1 l sojamelk
- 1 mespunt kruidnagel
- 1 mespunt nootmuskaat
- Peper en zout naar smaak
- 200 g geraspte cheddar
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Kook de aardappelen en blancheer de koolraap tot de plakken geel kleuren.
- Verhit 3 eetlepels boter in een koekenpan en fruit de uien tot ze glazig zijn.
- Voeg de rode kool, zout, cayennepeper, koriander en djinten toe en bak tot de kool gaar maar nog stevig is.
- Maak de bechamelsaus door boter en bloem in een pan te verhitten en al roerend de sojamelk toe te voegen.
- Breng op smaak met kruidnagel, nootmuskaat, peper en zout.
- Voeg op het einde de geraspte cheddar toe en roer tot een gladde saus.
- Vet een ovenschaal in en leg de ingrediënten in lagen:
- Eerst een laag aardappelen
- Dan het kool-ui-mengsel
- Vervolgens de plakken koolraap
- Giet tot slot de bechamelsaus over het geheel
- Plaats de ovenschaal in de oven en bak circa 45 minuten tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een stukje knapperig brood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een kruidige witte wijn zoals een Gewürztraminer past uitstekend bij deze gratin.
Voedingswaarden
Calories: 520 kcal | koolhydraten: 58 g | Protein: 18 g | Vet: 22 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 7 g