Koolraap-Rode Kool Gratin met Romige Bechamelsaus

Een rustieke houten tafel met een prachtig gebakken koolraap-rode kool gratin in een keramische ovenschaal. De lagen van dun gesneden koolraap en rode kool zijn overgoten met romige bechamelsaus en bedekt met een goudbruine kaaskorst. Op de tafel liggen een houten snijplank met extra plakjes koolraap en rode kool, en een klein kommetje extra bechamelsaus.

Koolraap-Rode Kool Gratin met Romige Bechamelsaus

Een hartverwarmende ovenschotel met koolraap, rode kool en aardappelen, overgoten met een romige bechamelsaus en een goudbruine kaaskorst. Perfect voor de koudere dagen!
Porties: 4
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Koolraap-Rode Kool Gratin:

  • 1 middelgrote koolraap in plakken gesneden en geblancheerd
  • 3 middelgrote uien gesnipperd
  • 1 kleine rode kool fijngesneden
  • 1 kg aardappelen in plakken gesneden en gekookt
  • 1 theelepel zout
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel djinten komijn

Bechamelsaus:

  • 75 g boter
  • 75 g bloem
  • 1 l sojamelk
  • 1 mespunt kruidnagel
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • Peper en zout naar smaak
  • 200 g geraspte cheddar

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Kook de aardappelen en blancheer de koolraap tot de plakken geel kleuren.
  • Verhit 3 eetlepels boter in een koekenpan en fruit de uien tot ze glazig zijn.
  • Voeg de rode kool, zout, cayennepeper, koriander en djinten toe en bak tot de kool gaar maar nog stevig is.
  • Maak de bechamelsaus door boter en bloem in een pan te verhitten en al roerend de sojamelk toe te voegen.
  • Breng op smaak met kruidnagel, nootmuskaat, peper en zout.
  • Voeg op het einde de geraspte cheddar toe en roer tot een gladde saus.
  • Vet een ovenschaal in en leg de ingrediënten in lagen:
  • Eerst een laag aardappelen
  • Dan het kool-ui-mengsel
  • Vervolgens de plakken koolraap
  • Giet tot slot de bechamelsaus over het geheel
  • Plaats de ovenschaal in de oven en bak circa 45 minuten tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een stukje knapperig brood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een kruidige witte wijn zoals een Gewürztraminer past uitstekend bij deze gratin.

Voedingswaarden

Calories: 520 kcal | koolhydraten: 58 g | Protein: 18 g | Vet: 22 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 7 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Groenten / Hartige taart / Kaas / Ovenschotel
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Herfst / Winter
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch