Koolstamppot met Salami en Rookworst
Een heerlijke, hartige koolstamppot met salami, rookworst en Provençaalse kruiden, ideaal voor een voedzame maaltijd in de wintermaanden.
Equipment
- mes
Ingrediënten
- 1½ kg aardappels geschild en in 2 of 4 stukken gesneden
- 1 kg witte kool gesneden in repen
- 2 uien gesnipperd
- 200 g salami cervelaatworst of chorizo (ongesneden, in blokjes)
- 3 theelepels Provençaalse kruiden
- 1 theelepel bouillonpoeder
- 250 g verse worst runderrookworst
Instructies
- Maak de kool schoon en snijd hem in repen.
- Pel de uien en snijd ze klein.
- Snijd de gekozen worstsoort in blokjes.
- Bak de blokjes salami of worst in een grote braadpan zachtjes uit en neem ze uit de pan zodra het vet eruit is gelopen.
- Bak in dit achtergebleven vet de uien 1 minuut aan.
- Voeg de aardappelen, de kool en de Provençaalse kruiden toe en bak deze al roerend op hoog vuur aan.
- Voeg het bouillonpoeder en ± 2 dl water toe, breng alles, afgedekt, aan de kook en kook het gerecht in ± 20 minuten gaar.
- Bak of grilleer intussen de verse worst bruin en gaar of snijd de rookworst in plakjes.
- Stamp de aardappelen, de kool en de uien door elkaar.
- Leg de verse worst of de in plakjes gesneden rookworst erop en warm de stamppot zo nodig nog even goed door.
Notities / Tips / Wijnadvies
Variaties:
- Neem prei in plaats van ui.
- Bestrooi de stamppot met geraspte kaas in plaats van met worst en zet hem voor het serveren onder een hete grill of in een hete oven.
Voedingswaarden
Calories: 620 kcal | koolhydraten: 75 g | Protein: 30 g | Vet: 28 g | Zout: 2 g | Sugar: 10 g