Kreeftenfricassee met Gesauteerde Asperges en Spätzle

Een verfijnde kreeftenfricassee gecombineerd met gesauteerde asperges en zelfgemaakte Spätzle, afgewerkt met een romige saus en een vleugje cognac. Een luxe gerecht voor speciale gelegenheden!
Porties: 8
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Voor de kreeften:

  • 8 kreeften
  • Boter
  • Visfond
  • Voor de asperges:
  • 16 asperges
  • Zout en peper naar smaak
  • Boter

Voor de Spätzle:

  • 250 g bloem
  • 3 g zout
  • 2 eieren
  • 110 g water

Voor de fricassee:

  • Kreeftenvlees
  • Visfond
  • Boter
  • Cognac
  • 50 g kreeftenpasta
  • 60 g bloem
  • 5 dl schaaldierenfond
  • 2 dl room
  • Zout en peper naar smaak

Garnering:

  • Verse kervel

Instructies

Kreeften:

  • Breng een grote pan met gezouten water aan de kook.
  • Kook de kreeften 6 minuten, haal ze uit het water en koel ze snel af in een snelkoeler of ijsbad.
  • Verwijder het kreeftenvlees uit de staarten en scharen, bewaar in de koeling tot gebruik.

Saus voor de fricassee:

  • Smelt de kreeftenpasta in een pan en voeg de bloem toe om een roux te maken.
  • Roer de schaaldierenfond erdoor en kook tot de saus gebonden is.
  • Zet apart tot gebruik.

Asperges:

  • Schil de asperges en snijd 2 cm van de onderkant af.
  • Snijd de asperges diagonaal in plakken en sauteer ze in boter tot ze beetgaar zijn.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Spätzle:

  • Meng de ingrediënten (bloem, zout, eieren en water) tot een homogene massa.
  • Breng een pan water met zout aan de kook.
  • Gebruik een Spätzlezeef om het beslag in het kokende water te drukken.
  • Kook de Spätzle tot ze gaar zijn, giet af, spoel koud en laat uitlekken op een doek.

Fricassee:

  • Snijd het kreeftenvlees in plakken en halveer de scharen.
  • Sauteer de kreeftentranches kort in boter, flambeer met cognac en blus af met de saus.
  • Voeg de room toe en breng de fricassee op smaak met zout en peper.

Serveren:

  • Schep een lepel asperges onderin diepe borden.
  • Verdeel de fricassee over de asperges.
  • Schep een lepel Spätzle bovenop de fricassee en zet een halve kreeftenscheer erop.
  • Garneer met verse kervel en serveer direct.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Een elegante witte wijn zoals een Chablis of een droge Chardonnay past perfect bij de rijke smaken van deze kreeftenfricassee.

Voedingswaarden

Calories: 600 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 45 g | Vet: 35 g | Zout: 2.5 mg | Sugar: 2 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Zeevruchten
Land van herkomst Internationaal
Extra aanwijzing Lente / Zomer
Feestdagen etc Kerst / Pasen