Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- springvorm van 24 cm doorsnee, ingevet
- Borstel voor het bestrijken
- Aluminiumfolie (optioneel)
- Ingrediënten:
Ingrediënten
- 6 eetlepels Armagnac verkrijgbaar bij de slijter
- 100 g poedersuiker
- 3 grote appels in dunne schijfjes
- 125 g roomboter
- 12 plakken filodeeg 25 x 25 cm
Instructies
- Meng Armagnac met 50g poedersuiker en marineer de appelplakjes hierin gedurende 2 uur.
- Laat de appelplakjes uitlekken en vang het vocht op.
- Verwarm de oven voor op 225 °C.
- Smelt de roomboter.
- Bestrijk de plakjes filodeeg dun met gesmolten boter.
- Bouw de taart op: leg 4 plakjes deeg in de vorm en verdeel over elk plakje deeg wat Armagnac-marinade en poedersuiker.
- Draai elk deegplakje ten opzichte van het vorige plakje, zodat de punten verspringen en rondom de taart omhoog staan.
- Leg op het vierde plakje deeg de helft van de appelschijfjes.
- Druppel Armagnac over de appels en bestrooi met wat poedersuiker.
- Leg daarop 2 deegplakjes (met Armagnac en suiker).
- Plaats daarop de rest van de appelschijfjes en druppel ook deze weer met Armagnac en bestrooi met suiker.
- Dek de taart als laatste af met de laatste 4 plakjes deeg en voeg steeds wat Armagnac en suiker toe tussen de lagen.
- Leg de laatste 2 deegplakjes mooi 'verkreukeld' in de vorm.
- Bestrijk de bovenste deeglaag met gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker.
- Bak de taart in het midden van de oven gedurende 15 minuten.
- Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C en bak nog eens 15 minuten.
- Als de deegpunten te donker worden, de taart afdekken met aluminiumfolie.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Serveer deze krokante appeltaart met een glas dessertwijn zoals een Sauternes of een zoete Muscat.Voedingswaarden
Calories: 300 kcal | koolhydraten: 40 g | Protein: 3 g | Vet: 15 g | Zout: 0.2 mg | Sugar: 25 g