Krokante Banketletter met Amandelspijs

Een rustieke houten tafel met een goudbruine, krokante banketletter in de vorm van een 'S', gevuld met amandelspijs. Het bladerdeeg is glanzend en luchtig, bestoven met een dun laagje poedersuiker. De banketletter ligt op een feestelijk keramisch bord, met enkele plakjes gesneden zodat de vulling zichtbaar is. Er liggen decoratieve kersttakjes en rode besjes naast. De achtergrond toont een warme, feestelijke keuken.

Krokante Banketletter met Amandelspijs

Deze knapperige banketletter met romige amandelspijs is een heerlijke Sinterklaaslekkernij. Perfect om te serveren bij een kop warme chocolademelk!
Porties: 8 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Total time 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 8 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 600 g amandelspijs
  • 2 eieren losgeklopt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels slagroom
  • Bloem voor bestuiven

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 210°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Laat de plakjes bladerdeeg 10 minuten ontdooien.
  • Maak het amandelspijs los in een kom en kneed met 1 losgeklopt ei, citroensap en slagroom tot een smeuïg mengsel.
  • Bestuif het werkvlak en de deegroller met bloem.
  • Stapel de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een dunne lap van ca. 16 cm breed en 70 cm lang.
  • Vorm van het amandelspijs een rol die iets korter is dan de deeglap.
  • Leg de spijsrol in het midden van de deeglap en vouw het deeg eromheen.
  • Bestrijk de randen met water en plak ze goed dicht.
  • Sluit ook de uiteinden.
  • Leg de deegrol met de naad naar beneden op de bakplaat en vorm een letter, bijvoorbeeld de ‘S’ van Sint.
  • Bestrijk de letter met het overgebleven losgeklopte ei.
  • Bak de banketletter in ca. 35 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat iets afkoelen en serveer lauwwarm of verwarm later opnieuw op 175°C.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer de banketletter met een kop warme chocolademelk of een glas speculaaslikeur.

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een Cream Sherry past perfect bij dit feestelijke gebak.

Voedingswaarden

Calories: 420 kcal | koolhydraten: 40 g | Protein: 7 g | Vet: 25 g | Zout: 0.3 g | Sugar: 20 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak / Koek
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Herfst / Winter
Feestdagen etc Sinterklaas