Krokante Kalfszwezerik met Sjalottencompote
Ingrediënten
Kalfszwezerik:
- 1 kg kalfszwezerik
- 1 witte prei
- 100 g knolselderij
- 1 sjalot
- 1 laurierblad
- 2 takjes tijm
Beslag:
- 80 g bloem
- 40 g zetmeel
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels bruchetta
- IJswater
Sjalottencompote:
- 1 kg sjalotten
- 100 g boter
- 1 dl witte wijn
- Zout
- Peper
- Suiker
Saus:
- 2 wortelen
- 4 Granny Smith-appels
- Gembersiroop
- 2 dl room
Garnering:
- Plakjes gember
- Kervel
Instructies
Kalfszwezerik:
- Spoel de kalfszwezerik af in koud water.
- Snijd de prei, knolselderij en sjalot in kleine blokjes (brunoise) en was ze.
- Breng 1 liter koud water samen met de gesneden groenten, laurier en tijm aan de kook.
- Voeg de kalfszwezerik toe en pocheer deze gaar in ongeveer 20 minuten.
- Spoel de kalfszwezerik af met koud water en pel deze.
- Laat het in de koeling opstijven.
Beslag:
- Meng bloem, zetmeel, zout en bruchetta samen en voeg ijswater toe om een beslag te maken.
- Bewaar in de koeling tot gebruik.
Sjalottencompote:
- Schil en snijd de sjalotten in vieren.
- Smelt de boter in een pan en fruit de sjalotten hierin.
- Voeg de witte wijn toe en laat het geheel sudderen.
- Laat de sjalotten garen op laag vuur en laat eventueel overtollig vocht verdampen.
- Breng op smaak met zout, peper en suiker.
Saus:
- Schil de wortelen, snijd ze in stukken van 2 cm en kook ze gaar in gezouten water.
- Schil de appels, snijd ze in vieren, verwijder de klokhuizen en voeg ze toe aan de wortelen wanneer deze gaar zijn.
- Kook nog 5 minuten mee.
- Pureer de wortelen en appels samen met een beetje van het kookvocht en de room tot een sausdikte.
- Breng op smaak met zout, peper en gembersiroop.
Kalfszwezerik (opnieuw):
- Snijd de kalfszwezerik in 16 plakken.
- Bestrooi licht met zout en rol ze door bloem.
- Haal de plakken door het beslag en frituur ze goudbruin in olie.
Dresseren:
- Schep een lepel sjalottencompote in het midden van elk bord.
- Plaats de gefrituurde kalfszwezerik bovenop de compote.
- Garneer met plakjes gember en takjes kervel.
- Schep de saus rondom de zwezerik.
- Serveer en geniet van dit verrukkelijke Franse tussengerecht!
Notities / Tips / Wijnadvies
Voedingswaarden
Calories: 420 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 25 g | Vet: 20 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 15 g