Krokante Sliptong met Gember-Bietensaus
Equipment
- steelpan met dikke bodem
- fijne zeef
Ingrediënten
- 1 venkel
- 1 kleine winterpeen
- 12 peultjes
- 4 grote uien
- 6 sliptongetjes of 6 scholfilets
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 gekookte biet bak à 500 g
- 75-100 ml witte-wijnazijn
- 5 cm verse gemberwortel
- 150 g suiker
- 1 eetlepel maïzena
- 75 g bloem
- 2 eiwitten
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 1 flesje pilsener bier 300 ml
- 125 g taugé
- Olie om te frituren
- 3 eetlepels zonnebloemolie
Instructies
- Maak de venkel, wortel en peultjes schoon en snijd ze in luciferdunne reepjes.
- Pel de uien, halveer er één en snijd de andere drie in dunne ringen.
- Snijd de halve ui ook in dunne reepjes.
- Snijd de sliptongfilets los met een fileermes of halveer de scholfilets in de lengte.
- Wrijf de vis in met zout en knoflook.
- Snijd de gekookte biet in stukjes.
- Pureer de biet samen met de witte-wijnazijn in een keukenmachine tot een gladde saus.
- Schil en hak of rasp de verse gember zeer fijn.
- Verwarm de suiker in een steelpan met dikke bodem op laag vuur tot deze gesmolten is.
- Voeg de fijngesneden gember toe en laat de saus licht kleuren.
- Roer de bietenpuree door de saus en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken tot de suiker opnieuw is opgelost.
- Verdun eventueel met een scheutje azijn of water.
- Wrijf de saus door een fijne zeef boven een andere pan.
- Roer de maïzena opgelost in wat water door de saus en verwarm nog even tot de saus lichtgebonden is.
- Breng op smaak met zout.
- Verwarm de oven voor op 125 °C.
- Verhit de frituurolie tot 180 °C.
- Rol de uienringen door de bloem en frituur ze in porties gedurende 2 minuten.
- Schud overtollige bloem af en leg de gefrituurde uienringen op een met keukenpapier beklede bakplaat.
- Laat ze ca.
- 10 minuten in de oven drogen zodat ze krokant blijven.
- Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom met een handmixer.
- Klop in een andere kom het zelfrijzend bakmeel met het bier tot een glad beslag dat van een lepel loopt.
- Spatel voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten door het beslag.
- Wentel de visfilets door bloem, haal ze door het beslag en frituur ze met 4 tegelijk goudbruin in 3-4 minuten.
- Houd warm in de oven.
- Verhit in een wok de zonnebloemolie en fruit de uireepjes glazig.
- Voeg de venkel, wortel en peultjes toe en roerbak 2-3 minuten.
- Voeg als laatste de taugé toe en bak nog 1 minuut mee.
- Verdeel de groentemix over vier warme borden, leg de visfilets erop en schep de bieten-gembersaus eromheen.
- Garneer met de gefrituurde uiringen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht, omdat het de smaken van de vis en de gember-bietensaus versterkt.Voedingswaarden
Calories: 650 kcal | koolhydraten: 75 g | Protein: 25 g | Vet: 25 g