Krokante Sliptong met Gember-Bietensaus

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 venkel
  • 1 kleine winterpeen
  • 12 peultjes
  • 4 grote uien
  • 6 sliptongetjes of 6 scholfilets
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 gekookte biet bak à 500 g
  • 75-100 ml witte-wijnazijn
  • 5 cm verse gemberwortel
  • 150 g suiker
  • 1 eetlepel maïzena
  • 75 g bloem
  • 2 eiwitten
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 flesje pilsener bier 300 ml
  • 125 g taugé
  • Olie om te frituren
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

Instructies

  • Maak de venkel, wortel en peultjes schoon en snijd ze in luciferdunne reepjes.
  • Pel de uien, halveer er één en snijd de andere drie in dunne ringen.
  • Snijd de halve ui ook in dunne reepjes.
  • Snijd de sliptongfilets los met een fileermes of halveer de scholfilets in de lengte.
  • Wrijf de vis in met zout en knoflook.
  • Snijd de gekookte biet in stukjes.
  • Pureer de biet samen met de witte-wijnazijn in een keukenmachine tot een gladde saus.
  • Schil en hak of rasp de verse gember zeer fijn.
  • Verwarm de suiker in een steelpan met dikke bodem op laag vuur tot deze gesmolten is.
  • Voeg de fijngesneden gember toe en laat de saus licht kleuren.
  • Roer de bietenpuree door de saus en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken tot de suiker opnieuw is opgelost.
  • Verdun eventueel met een scheutje azijn of water.
  • Wrijf de saus door een fijne zeef boven een andere pan.
  • Roer de maïzena opgelost in wat water door de saus en verwarm nog even tot de saus lichtgebonden is.
  • Breng op smaak met zout.
  • Verwarm de oven voor op 125 °C.
  • Verhit de frituurolie tot 180 °C.
  • Rol de uienringen door de bloem en frituur ze in porties gedurende 2 minuten.
  • Schud overtollige bloem af en leg de gefrituurde uienringen op een met keukenpapier beklede bakplaat.
  • Laat ze ca.
  • 10 minuten in de oven drogen zodat ze krokant blijven.
  • Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom met een handmixer.
  • Klop in een andere kom het zelfrijzend bakmeel met het bier tot een glad beslag dat van een lepel loopt.
  • Spatel voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten door het beslag.
  • Wentel de visfilets door bloem, haal ze door het beslag en frituur ze met 4 tegelijk goudbruin in 3-4 minuten.
  • Houd warm in de oven.
  • Verhit in een wok de zonnebloemolie en fruit de uireepjes glazig.
  • Voeg de venkel, wortel en peultjes toe en roerbak 2-3 minuten.
  • Voeg als laatste de taugé toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Verdeel de groentemix over vier warme borden, leg de visfilets erop en schep de bieten-gembersaus eromheen.
  • Garneer met de gefrituurde uiringen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht, omdat het de smaken van de vis en de gember-bietensaus versterkt.

Voedingswaarden

Calories: 650 kcal | koolhydraten: 75 g | Protein: 25 g | Vet: 25 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Vis
Land van herkomst Nederland
Geschikt voor Dieët: Tarwevrij