Kweeperen wijngelei

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1500 g kweeperen
  • dl droge witte wijn
  • de schil van 1 grote citroen
  • 1 kg geleisuiker
  • het sap van½ citroen

Instructies

  • Veeg de kweeperen af met een schone zachte doek om het dons te verwijderen.
  • Was de vruchten, verwijder steeltjes en blaadjes, snijd de vruchten in parten en doe ze samen met de witte wijn, 5 dl water en de citroenschil in een pan met dikke bodem.
  • Laat de massa 30-40 minuten zachtjes koken, zodat de vruchten zacht worden.
  • Doe de massa over in een met vochtig kaasdoek (of een katoenen theedoek) beklede grote zeef en zet de zeef op een pan of kom om de vruchten te laten uitlekken.
  • Dit gaat langzaamû word niet ongeduldig, maar neem er de tijd voor, het komt de smaak van de gelei ten goede.
  • Bind de vier punten van de doek na enige uren aan elkaar, hang de doek vervolgens aan de kraan boven de kom en laat de massa verder uitlekken.
  • Versnel het proces niet door in de doek te knijpen of met een houten lepel het sap uit de vruchten te drukken.
  • De gelei wordt dan troebel.
  • Meet de hoeveelheid sap en voeg evenveel geleisuiker en het sap van½ citroen toe.
  • Breng het sap aan de kook, roer af en toe, zodat alle suiker oplost en laat het geheel nog 4-6 minuten flink doorkoken.
  • Controleer de gelei op dikte en giet hem warm in de warme, goed schoongemaakte potten.
  • Sluit de potten af met vochtig gemaakt huishoudfolie en een schroefdeksel en zet ze ± 10 minuten omgekeerd op een doek, zodat de potten vacuüm kunnen trekken.

Notities / Tips / Wijnadvies

Gelukkig zien we de laatste jaren deze bijzondere vruchten weer meer in boomgaarden en op de (boeren)markt. Voor wie de vrucht niet kent is deze gelei de moeite van het maken waard. Het is aan te raden de kweeperen te plukken of te kopen als ze nog niet helemaal rijp zijn. Laat ze vervolgens op een warme plaats rijpen. Verwerk de vruchten als ze hun bijzondere geur gaan verspreiden en zachtgeel van kleur worden.
Het vruchtvlees van de kweepeer kan snel melig worden, het neemt dan geen suiker meer op en wordt als inmaakproduct droog.
Kweeperen zijn rijk aan pectine, zodat de gekookte vruchtenmassa snel geleert (dik wordt). Maak de kweeperen schoon door ze met een zacht doekje af te wrijven. De vruchten zijn bedekt met zachtgrijze dons, dat slecht met water maar goed droog te verwijderen is.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht
Land van herkomst Nederland
Feestdagen etc Kerst