Een elegante en feestelijke presentatie van een geroosterde lamskroon, perfect medium-rare gegaard. De lamskroon is gegarneerd met verse rozemarijn, tijm en salie, en ligt op een decoratieve schaal omringd door geroosterde groenten. De setting is verfijnd en gezellig, met zachte verlichting, kleurrijke accenten geïnspireerd op mediterrane of Mexicaanse esthetiek, en rustieke elementen voor een levendige eetervaring.

Lamskroon met Kruiden en Spek

Een elegante lamskroon met knoflook, verse kruiden en spek, perfect voor een feestelijk diner.
Porties: 4
inclusief rusttijd 50 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 2 lamsribstukjes 6-8 ribben per stuk, met lange botjes
  • 2 teentjes knoflook in reepjes
  • 1 takje rozemarijn
  • Enkele blaadjes salie
  • Enkele takjes tijm
  • ½ eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 brede reep vers vetspek
  • Zout
  • Zwarte peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 240 °C.
  • Krab de botjes van de lamsribstukken schoon indien nodig.
  • Maak naast elke rib kleine sneetjes in het vlees en steek hierin de reepjes knoflook en rozemarijnnaaldjes.
  • Hak de overige rozemarijn, salie en tijm fijn.
  • Meng de mosterd met de olijfolie, zout en zwarte peper tot een marinade.
  • Wrijf het vlees in met de marinade en laat het kort intrekken.
  • Vouw de ribstukken met de vleeskant naar binnen tot een 'kroon' en naai ze met keukentouw aan elkaar vast.
  • Bind een reep vers spek om de kroon.
  • Plaats de lamskroon in een ovenschaal en braad deze 10 minuten in het midden van de oven op 240 °C.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C en braad de kroon nog 30 minuten (voor een kleinere lamskroon 17-20 minuten).
  • Laat het vlees 10 minuten rusten voor het aansnijden.
  • Plaats de kroon op een schaal en garneer met een bosje laurier.
  • Verwijder het keukentouw aan tafel en snijd de kroon in individuele koteletjes.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals Bordeaux of een stevige Syrah sluit perfect aan bij deze lamskroon.

Voedingswaarden

Calories: 520 kcal | koolhydraten: 1 g | Protein: 45 g | Vet: 37 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 0 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Lamsvlees
Land van herkomst Frankrijk
Jaargetijde: Lente
Geschikt voor Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc Kerst / Pasen