Leidse Aardappelterrine met Spek en Wortel

Een verfijnde aardappelterrine met lagen romige aardappelen, knapperig uitgebakken spek en zachte wortel, geserveerd met een rijke vleesjus. De terrine is in plakken gesneden en elegant opgemaakt op een rustiek bord. Naast het bord liggen een vintage mes en een linnen servet op een houten tafel. Op de achtergrond staat een houten snijplank met extra aardappelen, spek en een schaaltje jus. De warme, natuurlijke belichting benadrukt de hartige smaken en stevige texturen van dit traditionele gerecht.

Leidse Aardappelterrine met Spek en Wortel

Een hartige aardappelterrine met spek en wortel, perfect als voor- of lunchgerecht.
Porties: 3
Voorbereidingstijd 30 minuten
inclusief opstijven 2 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bouquet garni of kruidenbuiltje
  • 1 kg bintjes
  • 125 gram ontbijtspek
  • 15 blaadjes gelatine
  • 2 sjalotjes
  • 2 uien
  • 50 gram boter
  • 750 gram wortelen
  • 8 dl crème fraîche
  • Peper
  • Rundvleesjus
  • Vleesbouillon

Instructies

  • Kook de aardappelen met uien en bouquet garni of kruidenbuiltje in 20 minuten gaar.
  • Kook de wortelen in 15 minuten gaar.
  • Snijd het spek in kleine stukjes en bak uit tot korrels.
  • (Of bekleed de terrine met plakjes spek.
  • )
  • Week de gelatine 3 minuten in koud water.
  • Hak de sjalotjes fijn en fruit in de boter glazig.
  • Voeg crème fraîche en bouillon toe en los de uitgeknepen gelatine erin op.
  • Schil de aardappelen en snijd ze bij.
  • Leg lagen aardappelen, spekjes en wortelen in de terrine.
  • Roer het spekvet door het crème fraîche mengsel en giet in de terrine.
  • (Als de terrine met spek is bekleed, vouw de speklapjes over de bovenkant.
  • )
  • Leg een plankje op de terrine om het opstijven te bevorderen.
  • Laat 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Houd de terrine even in warm water en stort op een schaal.
  • Schep de vleesjus op een bord en leg er een plak terrine in.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Chardonnay.

Voedingswaarden

Calories: 500 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 20 g | Vet: 35 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Groenten / Voorgerechten
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij