Leidse Aardappelterrine met Spek en Wortel
Een hartige aardappelterrine met spek en wortel, perfect als voor- of lunchgerecht.
Equipment
- Cakevorm (terrine)
- Plankje
Ingrediënten
- 1 bouquet garni of kruidenbuiltje
- 1 kg bintjes
- 125 gram ontbijtspek
- 15 blaadjes gelatine
- 2 sjalotjes
- 2 uien
- 50 gram boter
- 750 gram wortelen
- 8 dl crème fraîche
- Peper
- Rundvleesjus
- Vleesbouillon
Instructies
- Kook de aardappelen met uien en bouquet garni of kruidenbuiltje in 20 minuten gaar.
- Kook de wortelen in 15 minuten gaar.
- Snijd het spek in kleine stukjes en bak uit tot korrels.
- (Of bekleed de terrine met plakjes spek.
- )
- Week de gelatine 3 minuten in koud water.
- Hak de sjalotjes fijn en fruit in de boter glazig.
- Voeg crème fraîche en bouillon toe en los de uitgeknepen gelatine erin op.
- Schil de aardappelen en snijd ze bij.
- Leg lagen aardappelen, spekjes en wortelen in de terrine.
- Roer het spekvet door het crème fraîche mengsel en giet in de terrine.
- (Als de terrine met spek is bekleed, vouw de speklapjes over de bovenkant.
- )
- Leg een plankje op de terrine om het opstijven te bevorderen.
- Laat 2 uur opstijven in de koelkast.
- Houd de terrine even in warm water en stort op een schaal.
- Schep de vleesjus op een bord en leg er een plak terrine in.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Chardonnay.
Voedingswaarden
Calories: 500 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 20 g | Vet: 35 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 5 g