Lemper met Pittige Tonijnvulling
Deze lemper is een heerlijke hartige snack uit de Indonesische keuken. De zachte ketanrijstrolletjes met een smaakvolle en pittige tonijnvulling zijn perfect als hapjes bij de borrel.
Equipment
- grote koekenpan
- mes
- vershoudfolie
Ingrediënten
- 2 blikjes tonijn uitgelekt (netto gewicht 280 g)
- ½ tl djahé gemberpoeder
- 3 kaffir limoenblaadjes
- 500 g ketanrijst een nacht geweekt
- 1 kleine prei in fijne ringen gesneden
- 5 verse rode pepers fijngestampt of heel fijn gesneden
- ½ tl santen van een blok
- ½ tl serehpoeder citroengraspoeder
- Scheutje zonnebloemolie
- 2 uien fijn gesneden
- 4 tomaten in kleine stukjes gesneden
- ½ tl zout
Instructies
- Doe de geweekte ketanrijst met de kaffir limoenblaadjes in een pan.
- Voeg water toe totdat het water twee vingerkootjes boven de rijst staat.
- Breng aan de kook en zet het vuur laag.
- Laat de rijst in ongeveer 20 minuten gaar worden.
- Zet de pan van het vuur en laat de rijst afkoelen.
- Verhit in een grote koekenpan wat zonnebloemolie en fruit de fijn gesneden uien zacht.
- Voeg de fijngesneden tomaten, tonijn, fijngesneden rode pepers, serehpoeder, djahé, santen en zout toe aan de pan.
- Bak alles totdat het mengsel bijna droog is.
- Haal de kaffir limoenblaadjes uit de afgekoelde rijst.
- Leg een stukje vershoudfolie neer en verdeel daar ongeveer 4 eetlepels van de ketanrijst over.
- Druk de rijst uit tot een rechthoek van ongeveer 12 cm bij 8 cm.
- Leg in het midden van de rijst een krappe eetlepel van de tonijnvulling in een reepje.
- Vouw de folie er strak omheen, zodat de vulling in het midden van het rijstrolletje zit.
- Rol de uiteinden van de folie strak dicht.
- Ga zo door tot alle ingrediënten op zijn.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de lemper op kamertemperatuur. De folie kan makkelijk worden verwijderd voor het opdienen. Ze zijn ook heerlijk als onderdeel van een rijsttafel.
Wijnadvies:
Bij deze hartige en kruidige Indonesische snack past het beste een lichtzoete witte wijn die de smaken niet overheerst. Denk aan een licht gekoelde Riesling of een Gewürztraminer. Een koud, licht bier is ook een uitstekende combinatie.
Voedingswaarden
Calories: 180 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 10 g | Vet: 5 g | Zout: 0.5 g | Sugar: 2 g