Lichtromige Stamppot van Kropsla met Lamsvlees
Een lichte en verfijnde stamppot van kropsla met malse stukjes lamsvlees en een romige puree op basis van gevogeltefond en kruiden.
Ingrediënten
- 1 takje tijm
- 1 takje rozemarijn
- 1 laurierblaadje
- 2 takjes peterselie
- 1 liter gevogeltefond of 4 dl kippenbouillon van tablet
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 1 ui gesnipperd
- 1 kg aardappelen bijv. Nicola, geschild en in stukken
- 400 g lamsschouder of lamsbout in reepjes
- 2 eetlepels olie
- 2 kroppen kropsla gewassen en in stukken
Instructies
- Bind de tijm, rozemarijn, laurier en peterselie samen tot een kruidenboeket.
- Breng de fond of bouillon met het kruidenboeket, knoflook en ui aan de kook.
- Voeg de aardappelen toe en kook ze in een open pan in 25 minuten gaar.
- Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op.
- Pureer de aardappelen en voeg geleidelijk het opgevangen kookvocht toe tot een romige puree ontstaat.
- Verhit de olie in een pan en bak het lamsvlees al omscheppend in 5 minuten bruin.
- Verwijder de buitenste slappe bladeren van de kropsla en scheur de sla in stukken.
- Meng vlak voor het serveren de sla en het lamsvlees door de puree.
- Serveer direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Lekker met een frisse dressing van citroen en olijfolie voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een elegante Grenache past goed bij het zachte lamsvlees en de frisse kropsla.
Voedingswaarden
Calories: 580 kcal | koolhydraten: 60 g | Protein: 28 g | Vet: 24 g | Zout: 1.4 g | Sugar: 5 g