Loempia Jakarta
Authentieke loempia's uit Jakarta, gevuld met een smaakvolle mix van gehakt, garnalen en groenten. Geserveerd met een zoetzure loempiasaus.
Equipment
Ingrediënten
Voor de vulling:
Verder nog:
- 1 losgeroerd ei
- 8 loempiavellen
- olie om te frituren
- enkele druppels sesamolie
Voor de loempiasaus:
- Gelijke delen ketjap chinese rijstwijn of droge rijstwijn (of droge sherry)
- Gelijke delen gembersiroop of een oplossing van javaanse suiker of bruine basterdsuiker in gelijke delen lauwwarm water
- Een mespunt vijfkruidenpoeder
Instructies
- Maak eerst de vulling.
- Was de 50 gram taugé en verwijder de schilletjes.
- Laat de taugé uitlekken en opdrogen.
- Hak de 50 gram garnalen in stukjes.
- Bak de 150 gram varkensgehakt in de 1 eetlepel olie tot het verkleurt en in kruimels uiteen valt.
- Voeg dan 1 prei, in dunne ringetjes gesneden, 1 stuk witte kool, gesnipperd, 1 gesnipperd uitje of sjalot en zout en peper toe.
- Laat alles 2 minuten onder voortdurend omscheppen zachtjes bakken.
- Schep de taugé erdoor en pers de 1 teen knoflook erboven uit en voeg stukjes garnaal, ½ theelepel sambal badjak en 1 eetlepel(s) gehakte bladselderij toe.
- Schep alles goed om.
- Doe het dan in een vergiet en laat het afkoelen en uitlekken.
- Leg de 8 loempiavellen uit.
- Doe de afgekoelde vulling in een kom, sprenkel er enkele druppels sesamolie over en schep alles goed om.
- Schep de vulling in het midden van de loempiavellen.
- Bestrijk het onbedekte deel van de vellen met een kwastje met 1 losgeroerd ei.
- Vouw de vellen om de vulling dicht.
- Verhit de olie om te frituren totdat een lichtblauwe walm zichtbaar is.
- Bak de loempia's aan weerszijden goudbruin.
- Niet meer dan 2 tot 3 loempia's tegelijk anders zakt de temperatuur van de olie teveel.
- Houd ze daarna eventueel warm in de oven.
- Meng gelijke delen ketjap, chinese rijstwijn of droge rijstwijn (of droge sherry) en gembersiroop met elkaar.
- Roer hierdoor een mespunt vijfkruidenpoeder.
- Om de gembersiroop te vervangen kan je een oplossing gebruiken van javaanse suiker of bruine basterdsuiker in gelijke delen lauwwarm water.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de loempia's warm. Serveer met de zelfgemaakte loempiasaus.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer, of een koud biertje past goed bij dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 400 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 20 g | Vet: 25 g | Zout: 2 g | Sugar: 10 g