Loempia Jakarta

Een rustieke oude houten tafel met goudbruine, krokant gebakken Jakarta-loempia’s, gevuld met varkensgehakt, garnalen en groenten. Enkele loempia’s zijn opengesneden om de vulling te tonen. Ernaast staat een schaaltje zoetzure zelfgemaakte loempiasaus, gegarneerd met groene ui en rode peper.

Loempia Jakarta

Authentieke loempia's uit Jakarta, gevuld met een smaakvolle mix van gehakt, garnalen en groenten. Geserveerd met een zoetzure loempiasaus.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de vulling:

  • 1 eetlepel s selderie, gehakt
  • 50 gram garnalen gepelde
  • 1 teen knoflook uitgeperst
  • 1 stuk witte kool gesnipperd
  • 150 gram varkensgehakt
  • 1 prei in dunne ringetjes
  • ½ theelepel sambal badjak
  • 1 gesnipperd uitje of sjalot
  • 50 gram taugé
  • verse peper
  • zout

Verder nog:

  • 1 losgeroerd ei
  • 8 loempiavellen
  • olie om te frituren
  • enkele druppels sesamolie

Voor de loempiasaus:

  • Gelijke delen ketjap chinese rijstwijn of droge rijstwijn (of droge sherry)
  • Gelijke delen gembersiroop of een oplossing van javaanse suiker of bruine basterdsuiker in gelijke delen lauwwarm water
  • Een mespunt vijfkruidenpoeder

Instructies

  • Maak eerst de vulling.
  • Was de 50 gram taugé en verwijder de schilletjes.
  • Laat de taugé uitlekken en opdrogen.
  • Hak de 50 gram garnalen in stukjes.
  • Bak de 150 gram varkensgehakt in de 1 eetlepel olie tot het verkleurt en in kruimels uiteen valt.
  • Voeg dan 1 prei, in dunne ringetjes gesneden, 1 stuk witte kool, gesnipperd, 1 gesnipperd uitje of sjalot en zout en peper toe.
  • Laat alles 2 minuten onder voortdurend omscheppen zachtjes bakken.
  • Schep de taugé erdoor en pers de 1 teen knoflook erboven uit en voeg stukjes garnaal, ½ theelepel sambal badjak en 1 eetlepel(s) gehakte bladselderij toe.
  • Schep alles goed om.
  • Doe het dan in een vergiet en laat het afkoelen en uitlekken.
  • Leg de 8 loempiavellen uit.
  • Doe de afgekoelde vulling in een kom, sprenkel er enkele druppels sesamolie over en schep alles goed om.
  • Schep de vulling in het midden van de loempiavellen.
  • Bestrijk het onbedekte deel van de vellen met een kwastje met 1 losgeroerd ei.
  • Vouw de vellen om de vulling dicht.
  • Verhit de olie om te frituren totdat een lichtblauwe walm zichtbaar is.
  • Bak de loempia's aan weerszijden goudbruin.
  • Niet meer dan 2 tot 3 loempia's tegelijk anders zakt de temperatuur van de olie teveel.
  • Houd ze daarna eventueel warm in de oven.
  • Meng gelijke delen ketjap, chinese rijstwijn of droge rijstwijn (of droge sherry) en gembersiroop met elkaar.
  • Roer hierdoor een mespunt vijfkruidenpoeder.
  • Om de gembersiroop te vervangen kan je een oplossing gebruiken van javaanse suiker of bruine basterdsuiker in gelijke delen lauwwarm water.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer de loempia's warm. Serveer met de zelfgemaakte loempiasaus.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer, of een koud biertje past goed bij dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 400 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 20 g | Vet: 25 g | Zout: 2 g | Sugar: 10 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Land van herkomst Indonesië
Jaargetijde: Alle Jaargetijden