Low-Calorie Brownies met Pure Chocolade

Een rustieke foodfoto van laagcalorische brownies met pure chocolade, in blokjes gesneden en opgestapeld op een bord, bestrooid met cacaopoeder en chocoladestukjes, geserveerd op een houten tafel met bessen en cacao eromheen.

Low-Calorie Brownies met Pure Chocolade

Met dit brownie recept maak je low-calorie brownies die verrassend smeuïg en smaakvol zijn. Dit chocolade dessert is bovendien van nature glutenvrij.
Porties: 16 stuks
Voorbereidingstijd 40 minuten
Wachttijd: 3 uur
kostprijs per persoon € 1,00 (indicatie)
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 250 g pure chocolade
  • 250 g suiker of ahornsiroop
  • 150 ml olie kokos, zonnebloem, noten of olijfolie
  • 130 g rijstbloem
  • 40 g maïzena
  • 3 eieren geklopt
  • 1 zakje vanillesuiker of 2 theelepels vanille-extract
  • zout flinke snuf

Optioneel:

  • ½ theelepel xanthaangom
  • 125 ml lactosevrije of plantaardige melk/slagroom
  • gehakte noten pecan, hazelnoot of walnoot

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een bakvorm in en bekleed deze met bakpapier.
  • Smelt de olie en de chocolade in een pannetje op laag vuur.
  • Roer de suiker en de vanillesuiker erdoor totdat ze zijn opgelost.
  • Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Meng in een aparte kom de rijstbloem, maïzena, het zout en eventueel de xanthaangom.
  • Roer de geklopte eieren één voor één door het chocolademengsel.
  • Voor een smeuïger resultaat kunt u nu de lactosevrije melk of slagroom toevoegen.
  • Laat dit weg als u meer houdt van een cakeachtige structuur.
  • Voeg het bloemmengsel en eventueel de gehakte noten toe en roer alles goed door elkaar.
  • Giet het beslag in de bakvorm.
  • Bak de brownies ongeveer 20 minuten in de oven.
  • Bedek ze daarna met aluminiumfolie en bak ze nog eens 20 minuten.
  • De brownies mogen van binnen nog een beetje nattig zijn, dit geeft een heerlijk smeuïg resultaat.
  • Laat de brownies minimaal 2 tot 3 uur afkoelen in de koelkast, zodat ze goed stevig worden.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip

Deze gezonde brownies zijn perfect om te serveren als dessert of bij een kopje koffie of thee. U kunt ze serveren met een bolletje (plantaardig) vanille-ijs.
 

Wijnadvies

Bij dit rijke recept pure chocolade past een dessertwijn, zoals een Ruby Port of een Maury, die de smaken van de chocolade mooi aanvult.

Voedingswaarden

Calories: 290 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 5 g | Vet: 18 g | Zout: 0.3 g | Sugar: 25 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Lactosevrij / Vegetarisch