Low-Calorie Brownies met Pure Chocolade
Met dit brownie recept maak je low-calorie brownies die verrassend smeuïg en smaakvol zijn. Dit chocolade dessert is bovendien van nature glutenvrij.
Ingrediënten
- 250 g pure chocolade
- 250 g suiker of ahornsiroop
- 150 ml olie kokos, zonnebloem, noten of olijfolie
- 130 g rijstbloem
- 40 g maïzena
- 3 eieren geklopt
- 1 zakje vanillesuiker of 2 theelepels vanille-extract
- zout flinke snuf
Optioneel:
- ½ theelepel xanthaangom
- 125 ml lactosevrije of plantaardige melk/slagroom
- gehakte noten pecan, hazelnoot of walnoot
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een bakvorm in en bekleed deze met bakpapier.
- Smelt de olie en de chocolade in een pannetje op laag vuur.
- Roer de suiker en de vanillesuiker erdoor totdat ze zijn opgelost.
- Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
- Meng in een aparte kom de rijstbloem, maïzena, het zout en eventueel de xanthaangom.
- Roer de geklopte eieren één voor één door het chocolademengsel.
- Voor een smeuïger resultaat kunt u nu de lactosevrije melk of slagroom toevoegen.
- Laat dit weg als u meer houdt van een cakeachtige structuur.
- Voeg het bloemmengsel en eventueel de gehakte noten toe en roer alles goed door elkaar.
- Giet het beslag in de bakvorm.
- Bak de brownies ongeveer 20 minuten in de oven.
- Bedek ze daarna met aluminiumfolie en bak ze nog eens 20 minuten.
- De brownies mogen van binnen nog een beetje nattig zijn, dit geeft een heerlijk smeuïg resultaat.
- Laat de brownies minimaal 2 tot 3 uur afkoelen in de koelkast, zodat ze goed stevig worden.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip
Deze gezonde brownies zijn perfect om te serveren als dessert of bij een kopje koffie of thee. U kunt ze serveren met een bolletje (plantaardig) vanille-ijs.Wijnadvies
Bij dit rijke recept pure chocolade past een dessertwijn, zoals een Ruby Port of een Maury, die de smaken van de chocolade mooi aanvult.Voedingswaarden
Calories: 290 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 5 g | Vet: 18 g | Zout: 0.3 g | Sugar: 25 g