Luchtige Karnemelk-oliebollen met Rozijnen en Krenten

Oliebollen met rozijnen en krenten, rijkelijk bestoven met poedersuiker, geserveerd in een donkere schaal op een rustieke houten tafel, met een kan karnemelk en kerstdecoratie op de achtergrond.

Luchtige Karnemelk-oliebollen met Rozijnen en Krenten

Deze luchtige karnemelk-oliebollen zijn extra zacht van binnen en licht fris van smaak door het gebruik van karnemelk. Gevuld met rozijnen en krenten zijn ze een klassieker voor Oud & Nieuw, perfect goudbruin gebakken en heerlijk bestrooid met poedersuiker.
Porties: 20 stuks
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 45 minuten
rijstijd 1 uur 15 minuten
!ndicatie €0,75
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 5 dl karnemelk
  • 2 zakjes gedroogde gist
  • 1 ei
  • 200 gram rozijnen
  • 100 gram krenten
  • 2 eetlepels zout
  • Frituurolie
  • Poedersuiker

Instructies

  • Haal de karnemelk ongeveer vijftien minuten voor gebruik uit de koelkast zodat deze niet ijskoud is.
  • Spoel de rozijnen en krenten af onder koud stromend water en laat ze vervolgens tien minuten weken in warm water.
  • Giet af, laat uitlekken in een zeef en dep goed droog met keukenpapier.
  • Klop het ei los in een kommetje.
  • Zeef de bloem en het zout boven een ruime beslagkom en meng de gedroogde gist erdoor.
  • Maak in het midden een kuiltje en schenk daar het ei in.
  • Voeg al roerend geleidelijk de karnemelk toe en blijf ongeveer vijf minuten roeren tot een glad en soepel beslag ontstaat.
  • Meng de rozijnen en krenten erdoor.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het beslag op een warme, tochtvrije plek ongeveer één uur en een kwartier rijzen tot het volume is verdubbeld.
  • Roer het beslag daarna niet meer door.
  • Verhit de olie in een frituurpan tot 175 °C.
  • Doop een ijsbolletjestang of twee metalen lepels in de olie, schep porties beslag en laat deze voorzichtig in de hete olie glijden.
  • Bak de oliebollen in porties in ongeveer zes minuten goudbruin en gaar en keer ze halverwege.
  • Schep de oliebollen uit de olie en laat uitlekken in een met keukenpapier beklede vergiet.
  • Bestrooi vlak voor het serveren met poedersuiker.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip

Serveer de karnemelk-oliebollen warm en royaal bestrooid met poedersuiker. Ook lekker met kaneelsuiker of een beetje sinaasappelschil door de suiker.

Wijnadvies

Deze oliebollen combineren goed met een
zoete dessertwijn
of een lichte sherry. De frisse karnemelktonen vormen een mooi contrast met de zachte zoetheid van de wijn.

Voedingswaarden

Calories: 240 kcal | koolhydraten: 38 g | Protein: 6 g | Vet: 7 g | Zout: 0.5 g | Sugar: 15 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak / Noten
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Winter
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc Oud & Nieuw