Luxe abrikozenvlaai

Luxe Abrikozenvlaai uit Limburg

Porties: 8 personen
incl rijstijd 3 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor het Deeg:

  • 350 gram bloem
  • 7 gram instant gist
  • 22 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 ml melk
  • 50 ml water
  • 2 theelepels amandelaroma
  • 45 gram zachte gezouten roomboter
  • 1 ei
  • Snufje zout
  • Paneermeel of beschuitkruimels

Voor de Vulling:

  • 600 gram abrikozen uit blik
  • 300 gram abrikozenjam
  • 30 gram maïzena
  • Snufje witte peper
  • 15 ml abrikozenlikeur

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor het deeg (behalve de boter en zout) in een kom van een mixer en mix op lage snelheid tot al het vocht is opgenomen (ongeveer 2-3 minuten).
  • Voeg het zout toe en kneed vervolgens 5 minuten op een hogere snelheid.
  • Voeg de boter toe en kneed tot het deeg soepel is en de boter volledig is opgenomen (ongeveer 4-6 minuten).
  • Leg het deeg in een ingevette kom, dek af en laat het rijzen voor 45-60 minuten.
  • Rol 2/3 van het deeg uit en bekleed hiermee een ingevette vlaaivorm.
  • Prik met een vork gaatjes in het deeg en laat nog even rijzen.
  • Bestrooi de bodem met paneermeel of beschuitkruimels.
  • Schep de abrikozenvulling op het deeg.
  • Rol het resterende deeg uit tot een ronde lap en snijd er reepjes van om een raster bovenop de vulling te maken, of gebruik een rastervorm.
  • Bak de vlaai in een voorverwarmde oven op 180°C (boven- en onderwarmte) gedurende 20-25 minuten, tot het deeg goudbruin is.

Optioneel:

  • Lak de vlaai af met een siroop van suiker, water en abrikozenlikeur voor een glanzende finish.

Notities / Tips / Wijnadvies

  • Voor een stevigere bodem, bak de vlaai nog even na op alleen onderwarmte.
  • Serveer de vlaai op kamertemperatuur voor de beste smaakervaring.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Taart
Land van herkomst Limburg / Nederland
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch