Meloensoep met champagnesabayon

Allerhande 2002
Porties: 4
Bereidingstijd: 1 minuut
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • vanillestokje
  • 125 ml balsamicoazijn
  • 2 el appelstroop
  • kardemom
  • vierseizoenenpeper
  • ¼ galiameloen of cantaloupe
  • dl champagne of goede kwaliteit mousserende witte wijn
  • 1 el citroensap
  • 2 el sinaasappelsap
  • 2 el honing
  • 400 g frambozen
  • 3 el poedersuiker
  • 2 grote eieren gesplitst (eiwit wordt niet gebruikt)
  • 50 g witte basterdsuiker
  • 1 dl slagroom
  • ½ zakje verse munt a 15 g

Instructies

  • Vanillestokjes ca. 5 min. in heet water weken.
  • Stokjes in lengte opensnijden en zaadjes met mes eruit schrapen.
  • In steelpan 1 dl azijn met 1/3 van vanille, appelstroop, mespunt kardemom en mespunt peper al roerend aan de kook brengen.
  • Op matig vuur in ca. 5 min. inkoken tot siroopdikte.
  • Laten afkoelen.
  • Pitjes uit meloen verwijderen, vruchtvlees in stukken snijden en in keukenmachine doen. 1/2 dl champagne toevoegen en meloen pureren tot gladde soep.
  • Op smaak brengen met citroensap, sinaasappelsap, 1 el honing en 1/3 van vanille. Soep in koelkast in 2-3 uur koud laten worden.
  • In keukenmachine helft van frambozen pureren.
  • Frambozen boven kom door zeef wrijven en 1 dl afmeten. 1 1/2 el azijn, mespunt kardemom, mespunt peper en 1 dl champagne erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met poedersuiker en 1 el honing.
  • Puree in ijsblokjesvorm gieten.
  • In diepvries in 2-3 uur laten bevriezen.
  • Het maken van de sabayon kan ca. 1 uur van tevoren: In (au bain-marie) pan water aan de kook brengen.
  • In inzetpan (of kom) eierdooiers met basterdsuiker, 1/3 van vanille en 125 ml
  • champagne met mixer op lage stand luchtig kloppen.
  • Inzetpan boven kokend water in pan hangen en eimassa al kloppend verwarmen tot mooi gebonden schuimige vla ontstaat.
  • Inzetpan in koud water zetten en massa met mixer opnieuw doorkloppen tot mengsel koud is.
  • In andere kom slagroom lobbig kloppen en luchtig door sabayon spatelen. Afgedekt in koelkast zetten.
  • Met satéstokje op vier borden ter garnering dunne lijntjes specerijensiroop trekken. Blaadjes munt van takjes plukken en in resterende frambozen steken (4 frambozen apart houden).
  • Muntframbozen over borden verdelen.
  • Meloensoep aanvullen met rest van gekoelde champagne voor een sprankelend effect.
  • Framboos onder in vier champagneflûtes leggen.
  • Meloensoep in glazen schenken en met lepel champagnesabayon erop scheppen. Glazen in midden van borden zetten.
  • Frambozenijsblokjes uit vormpjes drukken en op borden leggen.
  • Direct serveren.

Voedingswaarden

Calories: 380 kcal | koolhydraten: 42 g | Protein: 4 g | Vet: 13 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert / Fruit / Nagerecht / Soep
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch