Met wodka en citroen gemarineerde zalm

AH 12 maanden Lekker Eten
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 citroen schoongeboend
  • 15 g verse dille fijngehakt
  • 2 el wodka slijter
  • 1 el grofgemalen zeezout
  • 1 el kristalsuiker
  • 250 g zalmhaasjes
  • 6 radijsjes

Instructies

Voorbereiden:

  • Rasp boven een kommetje de gele schil van de citroen.
  • Roer de dille en de wodka erdoor.
  • Meng het zout en de suiker door elkaar.
  • Dep het stuk zalmhaas droog en wrijf de vis in met het zout-suikermengsel.
  • Verdeel vervolgens het citroen-dillemengsel over de vis.
  • Leg de vis in een schaal, leg er een stukje vershoudfolie op.
  • Leg daarop een klein plankje of bord en zet daarop iets zwaars, bijvoorbeeld een gevuld literblik.
  • Marineer de zalm 24 uur in de koelkast.
  • Keer het stuk af en toe.
  • Bereiden
  • Neem het stuk zalm uit de schaal en dep het met een stukje keukenpapier voorzichtig droog.
  • Snijd de zalm in zo dun mogelijke plakjes en leg ze op een schaal of verdeel ze over 4 borden.
  • Maal naar smaak peper over de zalm.
  • Snijd de radijsjes in heel dunne plakjes en strooi ze over de zalm.
  • Lekker met warm geroosterd brood of blini's.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wodka en citroen zijn de smaakmakers die ze in Estland, Letland en Litouwen toevoegen aan de marinade voor zalm.
Het resultaat is een frisse gravlax.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Vis / Voorgerechten
Land van herkomst Scandinavië