Noordzeekabeljauw met mosselen
Allerhande 2002
Equipment
- theedoek schone, zonder wasmiddelen luchtjes
Ingrediënten
- 2 sjalotjes
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 prei
- 4 takjes selderij
- 4 takjes peterselie
- 2 tomaten
- 1 kilo mosselen
- 3 eetlepels olijfolie
- 4 kabeljauwhaasjes ` ca. 150 g
- zout
- 20 g boter
- 5 peperkorrels
- 2 dl witte wijn
- 1 envelopje saffraan
- 3 eetlepels pernod
- peper versgemalen
Instructies
- Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
- Sjalotjes, ui en knoflook pellen en fijnsnipperen.
- Prei schoonmaken en in dunne ringen snijden.
- Stelen van selderij en peterselie breken (bewaren) en blaadjes fijnhakken.
- Tomaten ontvellen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
- Mosselen onder stromend water schoonboenen.
- Mosselen die niet dichtgaan na tik op aanrecht en kapotte mosselen verwijderen.
- In koekenpan olijfolie verhitten.
- Sjalotjes zachtjes glazig fruiten.
- Kabeljauw bestrooien met zout en peper en tussen sjalot leggen.
- Kabeljauw op hoog vuur in ca. 3 minuten bruinbakken, halverwege keren.
- Stukken kabeljauw in ovenschaal leggen, sjalot erop scheppen en in oven vis in 10-15 minuten gaar laten worden.
- Intussen in grote pan boter verhitten en ui en prei zachtjes glazig fruiten.
- Mosselen erop leggen en knoflook, peperkorrels en selderij- en peterseliestelen ertussen verdelen.
- Wijn erover schenken.
- Mosselen afgedekt in 6-8 minuten koken tot alle mosselen openstaan.
- Mosselen uit schelp nemen.
- Theedoek vochtig maken en in zeef leggen.
- Mosselvocht opvangen in andere pan.
- Toevoegen: saffraan, fijngehakte selderij en peterselie en blokjes tomaat.
- Mosselen erdoor scheppen en verwarmen.
- Op smaak brengen met pernod.
- Mosselen met mosselvocht op vier borden scheppen.
- Kabeljauw met sjalotjes in midden erop leggen.
Voedingswaarden
Calories: 310 kcal | koolhydraten: 16 g | Protein: 5 g | Vet: 33 g