Notengebak

Porties: 6
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • ½ zakje gist
  • 150 g boter
  • 200 g griessuiker
  • 3 eieren
  • 100 g walnoten
  • 2 snuifjes zout

Voor de crème

  • 100 g bittere chocolade
  • 3 eetlepels vloeibare koffie
  • 100 g bloemsuiker
  • 100 g walnoten
  • 1 eierdooier
  • 50 g boter

Voor het glazuur

  • 4 eetlepels abrikozenjam
  • 50 g walnoten
  • boter voor de vorm
  • bloem voor de vorm

Instructies

  • Werk de bloem met het zout en de gist ondereen.
  • Klop de boter en voeg er de suiker bij.
  • Als deze goed gesmolten is en als het mengsel er witachtig uitziet, doe er dan de 3 eierdooiers, daarna de bloem met de gist en de fijngehakte noten en tenslotte 3 tot sneeuw geklopte eiwitten bij.
  • Giet dit deeg in een beboterde en bebloemde bakvorm en laat het gedurende ongeveer 60 minuten bakken in een matig warme oven.
  • Haal het gebak uit de vorm en laat het afkoelen.
  • Snijd het daarna horizontaal in tweeën.
  • Laat de in stukjes gebroken chocolade met de koffie smelten in een kookpan in bain-marie.
  • Voeg er de bloemsuiker aan toe tot u een homogeen mengsel bekomt.
  • Zet van het vuur en werk er de eierdooiers, 100 g gehakte noten en de boter onder.
  • Laten afkoelen.
  • Besmeer het onderste gedeelte van het gebak met deze crème en geef die opnieuw vorm.
  • Giet de abrikozenjam uit, mix hem en smeer er het gebak mee in.

Notities / Tips / Wijnadvies

Hak niet alle noten tegelijk: die voor het gebak moeten heel fijn, die voor de crème iets grover, en die voor de garnering het grofst zijn (deze eventueel met een mes).
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert / Gebak