Notengebak
Ingrediënten
- 300 g bloem
- ½ zakje gist
- 150 g boter
- 200 g griessuiker
- 3 eieren
- 100 g walnoten
- 2 snuifjes zout
Voor de crème
- 100 g bittere chocolade
- 3 eetlepels vloeibare koffie
- 100 g bloemsuiker
- 100 g walnoten
- 1 eierdooier
- 50 g boter
Voor het glazuur
- 4 eetlepels abrikozenjam
- 50 g walnoten
- boter voor de vorm
- bloem voor de vorm
Instructies
- Werk de bloem met het zout en de gist ondereen.
- Klop de boter en voeg er de suiker bij.
- Als deze goed gesmolten is en als het mengsel er witachtig uitziet, doe er dan de 3 eierdooiers, daarna de bloem met de gist en de fijngehakte noten en tenslotte 3 tot sneeuw geklopte eiwitten bij.
- Giet dit deeg in een beboterde en bebloemde bakvorm en laat het gedurende ongeveer 60 minuten bakken in een matig warme oven.
- Haal het gebak uit de vorm en laat het afkoelen.
- Snijd het daarna horizontaal in tweeën.
- Laat de in stukjes gebroken chocolade met de koffie smelten in een kookpan in bain-marie.
- Voeg er de bloemsuiker aan toe tot u een homogeen mengsel bekomt.
- Zet van het vuur en werk er de eierdooiers, 100 g gehakte noten en de boter onder.
- Laten afkoelen.
- Besmeer het onderste gedeelte van het gebak met deze crème en geef die opnieuw vorm.
- Giet de abrikozenjam uit, mix hem en smeer er het gebak mee in.
Notities / Tips / Wijnadvies
Hak niet alle noten tegelijk: die voor het gebak moeten heel fijn, die voor de crème iets grover, en die voor de garnering het grofst zijn (deze eventueel met een mes).