Oliebollen met Krenten, Rozijnen en Appel
Traditionele oliebollen met een rijke vulling van krenten, rozijnen, sukade, oranjesnippers en appel, perfect voor oud en nieuw.
Equipment
- Frituurpan of airfryer
- lepels
- Papieren handdoeken
- theedoek
Ingrediënten
- 1 appel
- 1 ei
- 10 gram zout
- 100 gram krenten
- 100 gram rozijnen
- 20 gram gist of 1 zakje gedroogde gist
- 25 gram oranjesnippers
- 50 gram sukade
- 500 gram bloem
- ½ liter melk
- Slaolie zonnebloemolie of arachideolie
Instructies
- Was de krenten en rozijnen, laat ze uitlekken en dep ze droog met een theedoek.
- Verwarm de melk tot lauwwarm.
- Los de gist op in een paar eetlepels lauwwarme melk.
- Meng de bloem met het zout in een kom en maak een kuiltje in het midden.
- Giet de opgeloste gist en het ei in het kuiltje.
- Roer vanuit het midden een glad beslag door de bloem, voeg geleidelijk de lauwwarme melk toe.
- Voeg de krenten, rozijnen, sukade, oranjesnippers en appel toe.
- Dek de kom af met een vochtige doek en laat het beslag 1 uur rijzen op een warme plaats.
- Verhit de olie tot 180-190°C.
- Schep met 2 lepels kleine hoeveelheden beslag in de hete olie.
- Bak de oliebollen goudbruin en gaar.
- Haal de oliebollen uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Bestrooi de oliebollen met poedersuiker.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de oliebollen warm.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti.
Voedingswaarden
Calories: 180 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 4 g | Vet: 7 g | Zout: 0.3 g | Sugar: 12 g