Oma’s Bietjes Stamppot

Oma's bietjesstamppot met romige aardappelpuree, ovengebakken geraspte bietjes, zacht geroosterde knoflook, gebakken ui en appel, krokant ontbijtspek, en stukjes hardgekookt ei. Een rijk en kleurrijk gerecht, perfect geserveerd met het stoofvocht voor extra smaak.

Oma's Bietjes Stamppot

Een klassieke stamppot van oma: bietjes met aardappelen, gekookte eieren, en ontbijtspek, met een heerlijke stoofsaus van azijn en kruiden.
Porties: 4
Bereidingstijd: 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 750 g rauwe bietjes met 1 cm groen
  • 1 theelepel grof zout
  • 6 grote tenen knoflook
  • Peper uit de molen
  • 4 takjes verse tijm
  • 1 dl olijfolie
  • 1 dl donkere azijn
  • 1 ui
  • 1 friszure appel
  • 4 hardgekookte eieren
  • 200 g versnipperd ontbijtspek
  • Klontjes boter of 1 grote klont boter
  • 1 kg aardappels

Instructies

  • Doe de schoongeboende bietjes (laat 1 cm van het groen zitten om te voorkomen dat ze 'leegbloeden') en alle ingrediënten tot en met de azijn in een ovenschaal.
  • Dek de schaal goed af met aluminiumfolie, leg het deksel erop en zet de schaal 1-1,5 uur in een op 160°C voorverwarmde oven.
  • Kook intussen de aardappelen gaar.
  • Bak het ontbijtspek in de boter uit (of laat alleen de boter smelten).
  • Hak de appel en de ui in de foodprocessor tot bijna moes en roerbak ze in het vet tot ze zacht zijn.
  • Pel de gare bieten en rasp ze in de foodprocessor.
  • Wip de nu heel zachte tenen knoflook uit hun vel en stamp ze, samen met de aardappelen, fijn.
  • Roer of stamp alles door elkaar.
  • Maak de stamppot smeuïg met het (gezeefde) stoofvocht van de bietjes en roer er de in kleine stukjes gesneden hardgekookte eieren door.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met een stukje gegrild vlees of vegetarische worst voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de zoetheid van de bieten en de hartige smaken van het ontbijtspek.

Voedingswaarden

Calories: 320 kcal | koolhydraten: 55 g | Protein: 10 g | Vet: 12 g | Zout: 0.9 g | Sugar: 7 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Ei / Groenten / Hoofdgerechten / Stamppot / Varkensvlees
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Herfst