Oosterse Kip Besengeh Tegal met Kruidige Santen
Een traditionele Indonesische kip bereid in een rijke kruidenpasta met santen en geroosterd voor een authentieke smaakbeleving.
Ingrediënten
- 1 kip
- 1 tl ketoembar korianderpoeder
- ¼ tl djinten komijnpoeder
- 2 teentjes knoflook
- 4 rode uien
- 1 tl koenjit kurkuma
- 4 schijfjes laos
- 4 kemirienoten
- 1 tl trassi gefermenteerde garnalenpasta
- 2 rode lomboks Spaanse pepers
- 1½ kopje santen kokosmelk
- Suiker naar smaak
- Asemwater tamarindewater, naar smaak
- Zout naar smaak
- 1 serehstengel geplet
- 2 djeroek poeroet-bladeren limoenblad
Instructies
- Maak een kruidenpasta (boemboe) van ketoembar, djinten, knoflook, rode uien, koenjit, laos, kemirienoten, trassi en lomboks met een vijzel of keukenmachine.
- Fruit de kruidenpasta in olie op middelhoog vuur tot de geuren vrijkomen.
- Voeg de serehstengel, djeroek poeroet-bladeren, santen, suiker, asemwater en zout toe aan het mengsel.
- Leg de kip in de pan met het kruidenmengsel.
- Zorg dat de kip volledig bedekt is.
- Kook de kip in het kruidenmengsel tot deze gaar is (ongeveer 45 minuten).
- Haal de kip voorzichtig uit het mengsel en laat kort uitlekken.
- Rooster de kip boven een houtskoolvuurtje, op gas of onder de grill.
- Draai regelmatig zodat de kruidenlaag niet aanbrandt.
- Zorg ervoor dat de kruiden goed op de kip blijven zitten.
- Serveer warm.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer deze kip met geurige pandanrijst en een frisse komkommersalade voor een complete Indonesische maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, of een licht bier past goed bij de kruidige smaken van dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 450 kcal | koolhydraten: 8 g | Protein: 35 g | Vet: 28 g | Zout: 2.5 g | Sugar: 3 g