Ossehaas in Deeg

Een goudbruine ossehaas in bladerdeeg, geserveerd als feestelijk hoofdgerecht op een schaal met verse tijm en een schaaltje honing-tijmsaus, in een lichte keuken met subtiele kerstdecoraties zoals dennentakjes en kaarsen. Natuurlijk licht benadrukt de krokante textuur van het bladerdeeg en de sappige ossehaas.

Ossehaas in Deeg

Een verfijnd hoofdgerecht van ossehaas in krokant bladerdeeg, gevuld met een smakelijke kalfsgehaktvulling, ideaal voor de feestdagen.
Porties: 4
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
rusttijd voor het vlees 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Voor het vlees:

  • 600 g ossehaas middenstuk
  • 2 eetlepels olie
  • Zout en peper naar smaak
  • 1,25 dl droge rode wijn

Voor de vulling:

  • 200 g mager kalfsgehakt
  • ½ theelepel mosterd
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel groene peper
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 1 theelepel tijm
  • 30 g geraspte ui
  • 1 eetlepel paneermeel

Voor het deeg:

  • 450 g bladerdeeg 10 plakjes
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels slagroom

Instructies

  • Wrijf de ossehaas in met olie en laat deze 30 minuten op kamertemperatuur rusten.
  • Verhit een pan en braad het vlees in 10 minuten rondom aan, regelmatig omkeren (niet inprikken).
  • Bestrooi het vlees met 1 theelepel zout en 1/4 theelepel peper.
  • Giet de wijn bij het braadvocht en laat het inkoken tot 2 eetlepels.
  • Bestrijk de ossehaas hiermee.
  • Verpak het vlees in aluminiumfolie en laat het goed koud worden in de koelkast.
  • Meng alle ingrediënten voor de vulling in een kom.
  • Rol het ontdooide bladerdeeg uit tot een rechte lap van 3 mm dik.
  • Strijk 1/4 deel van de vulling in het midden van het deeg.
  • Leg de ossehaas erop en verdeel de rest van de vulling erover.
  • Rol het deeg om het vlees en leg het met de naad naar beneden in een braadslede.
  • Snijd reepjes uit het resterende deeg en leg ze over de bovenkant van het vlees.
  • Klop de eidooier los met de slagroom en bestrijk het deeg hiermee.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak het vlees in het midden van de oven gedurende 40-50 minuten, of tot het goudbruin is.
  • Laat het voor het aansnijden 10 minuten rusten.
  • Serveer de ossehaas in deeg met honing-tijmsaus.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies
Serveer dit gerecht met een stevige rode wijn, zoals Château Neuf du Pape of een Bordeaux, die goed past bij de rijke smaken van het vlees en de kruiden.

Voedingswaarden

Calories: 450 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 35 g | Vet: 25 g | Zout: 600 g | Sugar: 2 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Rundvlees
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Herfst / Winter
Feestdagen etc Kerst