Italiaanse vleespastei

Een Italiaanse vleespastei (Pasticcio) met een goudbruine, knapperige korst, gevuld met lagen varkensvlees, kalfsvlees, kippenlever en spek, en versierd met figuurtjes van deeg. De pastei wordt gepresenteerd op een rustiek houten bord in een Mexicaanse keuken met kleurrijke tegels en helder natuurlijk licht, wat een vrolijke en uitnodigende sfeer creëert.

Italiaanse vleespastei

Pasticcio / Italiaanse Vleespastei, een rijke en smaakvolle traktatie vol heerlijk gemarineerd vlees en hartige ingrediënten.
Porties: 10 personen
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 200 gr kippenlevertjes
  • 2 dl Marsala wijn
  • 1 dl witte wijn
  • 450 gr kalfsvlees in kleine blokjes
  • 450 gr varkenslappen in blokjes
  • 200 gr vet spek in blokjes
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels slagroom
  • 100 gr gebrande hazelnoten grof gehakt
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel marjolein
  • Zout en versgemalen peper
  • 1 eetlepel boter
  • 1 sjalotje fijngehakt
  • 200 gr bacon dun gesneden
  • 1 pakje bladerdeeg diepvries
  • 1 dikke plak gekookte ham 1 cm, in repen
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 1 ei losgeklopt

Instructies

  • Marineer de kippenlevertjes 3 uur in 1 dl Marsala en witte wijn.
  • Maal het kalfs- en varkensvlees samen met het spek fijn in een keukenmachine.
  • Voeg Marsala, eieren, room, hazelnoten, knoflook, tijm, marjolein, zout en peper toe.
  • Bak het sjalotje in boter tot glazig.
  • Voeg de kippenlevers toe, bak ze bruin maar niet gaar.
  • Haal de levers uit de pan en laat de marinade inkoken tot 3 el.
  • Zeef en laat afkoelen.
  • Voeg de afgekoelde marinade toe aan het vleesmengsel.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek van 35 x 45 cm, leg dunne plakjes bacon erop.
  • Plaats een derde van de vulling in het midden van het deeg.
  • Verdeel de kippenlevers erover en voeg nog een derde van de vulling toe.
  • Leg de repen ham in de lengte, bestrooi met peterselie en bedek met de rest van de vulling.
  • Vouw de bacon en het deeg eromheen.
  • Prik gaatjes in de bovenkant en decoreer met deegfiguren.
  • Bestrijk met ei en bak 15 minuten op 220 °C, verlaag dan de temperatuur naar 170 °C en bak nog 45 minuten.

Notities / Tips / Wijnadvies

Optioneel:

giet aspic door de openingen in de bovenkant en laat opstijven.
Geniet van deze heerlijke Italiaanse vleespastei!
Wijnadvies:
Serveer met een volle Italiaanse rode wijn zoals Barolo of Chianti.

Voedingswaarden

Calories: 550 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 35 g | Vet: 32 g | Zout: 2.5 g | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Kalfsvlees / Varkensvlees
Land van herkomst Italië