Pastinaakgratin met Aardappel en Kaas

Een gratin van pastinaak en aardappel op een rustieke houten tafel, goudbruin gebakken met een krokante kaaslaag en geserveerd in een keramische ovenschaal met een portie op een bordje ernaast.

Pastinaakgratin met Aardappel en Kaas

Deze hartige pastinaakgratin combineert de zoete, aardse smaak van pastinaak met romige aardappelen en gesmolten kaas voor een heerlijk comfortfoodgerecht.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd: 55 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 350 g aardappelen
  • 75 g boter
  • 50 g geraspte kaas
  • 200 g uien
  • 1 el fijngehakte peterselie
  • 500 g pastinaken
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  • Schrap en was de pastinaken en verwijder de uiteinden.
  • Schil en was de aardappelen.
  • Snijd de uien, pastinaken en aardappelen in dunne schijven.
  • Vet een ovenschaal in en leg de schijven afwisselend plat in de schaal.
  • Snijd de boter in klontjes en verdeel over de groenten.
  • Breng op smaak met zout, peper en fijngehakte peterselie.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats in de oven.
  • Stoof het geheel in ca.
  • 50 minuten gaar.
  • Verwijder de folie, strooi de geraspte kaas over de schotel.
  • Zet de schaal terug in de oven en gratineer gedurende 5 minuten tot de kaas goudbruin is.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Lekker met een frisse salade en een stukje knapperig brood.
Wijnadvies:

Combineer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte Pinot Noir.

Voedingswaarden

Calories: 280 kcal | koolhydraten: 32 g | Protein: 6 g | Vet: 14 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Groenten / Hoofdgerechten / Ovenschotel
Land van herkomst Europa
Jaargetijde: Herfst / Winter
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch