Patésoesjestoren met balsamicosiroop

Porties: 8 personen
Voorbereidingstijd 26 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 75 g roomboter
  • zout
  • 90 g bloem gezeefd
  • 3 eieren
  • 1 dl balsamicoazijn
  • 1 dl rode port
  • 150 g bruinebasterdsuiker
  • 125 ml slagroom
  • 250 g roompaté zonder vetrandjes
  • 25 g gepelde pistachenoten fijngehakt

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 225 °C.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • In pan met dikke bodem 1½ dl water met boter en ½ theelepel zout aan de kook brengen.
  • Bloem in een keer toevoegen en met houten lepel roeren tot deeg van pan loslaat. Van vuur af eieren een voor een erdoor kloppen.
  • Blijven kloppen tot deeg blazen gaat trekken en mooi glanst.
  • Deeg overdoen in spuitzak met glad mondstuk en op bakplaat 32 toefjes deeg met ca. 2 cm tussenruimte spuiten. In oven soesjes ca. 10 minuten bakken.
  • Oven terugschakelen op 175 °C en soesjes in nog 15 minuten gaar bakken.
  • Soesjes aan onderkant inknippen en in uitgeschakelde oven ca. 3 minuten laten uitdampen.
  • Op taartrooster laten afkoelen.
  • Intussen in pan azijn, port en suiker aan de kook brengen.
  • Suiker al roerend oplossen en mengsel ca.5 minuten zachtjes inkoken tot stroperige saus.
  • Laten afkoelen. In kom slagroom bijna stijfkloppen.
  • Paté en zout naar smaak toevoegen en met mixer tot luchtige massa kloppen.
  • Overdoen in spuitzak.
  • Elk soesje vullen met patéroom.
  • Op schaal soesjes tot piramide opstapelen en balsamicosiroop van bovenaf gelijkmatig over soesjes gieten.
  • Pistachenoten erover strooien.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hapjes
Land van herkomst Wereldkeuken