Pilav met aubergine en druiven
AH 12 maanden Lekker Eten / De warme smaak van de exotische specerijen past precies bij een zwoele nazomeravond.
Ingrediënten
- 1 aubergine in dunne plakjes
- 500 ml kippenbouillon zelfgemaakt of van 1 tablet
- 2 tl kaneel
- ½ citroen in plakjes
- 250 g kipfilet
- 1 envelopje saffraandraadjes
- 6 el olijfolie
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 tl gemalen piment
- 300 g Surinaamse rijst
- 25 g pijnboompitten
- 50 g pistachenoten gepeld
- 200 g pitloze groene druiven gehalveerd en/of blauwe
Instructies
- Bestrooi de plakken aubergine met zout.
- Laat ze 20 min. staan.
- Breng in een pan de bouillon met 1 tl kaneel en de citroen aan de kook.
- Leg de kipfilet erin en laat de kip in 15 min. op heel zacht vuur zonder dat het water kookt, gaar worden.
- Neem de kip en citroen uit de bouillon.
- Los de saffraan op in de warme bouillon.
- Verhit 2 el olijfolie in een braadpan en fruit de ui zachtjes glazig.
- Schep de piment, rest van de kaneel en rijst door de ui.
- Schenk de kippenbouillon erbij en kook de rijst in ca. 20 min. zachtjes gaar.
- Roer regelmatig.
- Verhit in een koekenpan 1 el van de olijfolie en bak de pijnboompitten en pistachenootjes goudbruin.
- Schep ze op een bordje.
- Dep de plakken aubergine droog met keukenpapier en bak ze in dezelfde koekenpan in de resterende 3 el olijfolie goudbruin.
- Vet een kom in.
- Trek de kipfilets met 2 vorken in stukjes en leg ze op de bodem van de ingevette kom.
- Schep de helft van de rijst erop en druk dit aan.
- Leg de plakjes aubergine erop en strooi er wat zout over.
- Verdeel de rest van de rijst erover, druk dit goed aan en keer de kom op een platte schaal.
- Bestuif de pilav met wat kaneel en strooi de nootjes en druiven erover.
Notities / Tips / Wijnadvies
Lekker met Griekse yoghurt en een groene salade met muntblaadjes.