Pittige Gemberballetjes in Kerrie-Gembersaus

Goudbruine gehaktballetjes met gember in een gele kerrie-gembersaus, geserveerd met basmatirijst en roergebakken groenten zoals wortel en peultjes op een rustieke houten tafel, met wat saus langs het bord en een lepel nonchalant ernaast.

Pittige Gemberballetjes in Kerrie-Gembersaus

Bereid je voor op een smaakexplosie! Deze Gemberballetjes zijn niet de gehaktballetjes die je gewend bent. Ze zitten boordevol pit door de kerrie en geraspte ui, en worden geserveerd in een glanzende, pittig-zoete saus van gembersiroop en citroen. Ze zijn de perfecte, exotische twist voor het diner of de borrel. Als deze balletjes een paspoort hadden, stond er zeker 'Oosters' op!
Porties: 4
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
kostprijs per persoon €3,00 - €3,75 per persoon
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • grote kom
  • Steelpan (voor saus, optioneel)

Ingrediënten

  • 400 gram gehakt half-om-half
  • 1 theelepel kerrie Naar smaak
  • 1 geraspt ui
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 1 beschuit fijngemaakt
  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepel gember kleingesneden/gesnipperd
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 ½ dl bouillon van een blokje
  • citroensap Naar smaak
  • maïzena om aan te lengen, optioneel
  • zout Naar smaak
  • peper Naar smaak

Instructies

  • Maak het gehakt aan in een grote kom met wat zout, peper, de kerrie, de geraspte ui, de geraspte gember en de fijngemaakte beschuit.
  • Kneed dit goed door elkaar.
  • Vorm van het gehakt kleine Gemberballetjes, ter grootte van een ei (circa 8-10 stuks) en bak die in de hete boter in een braadpan snel rondom bruin.
  • Neem de Gemberballetjes uit de pan en zet ze even apart op een warm bord.
  • Maak de saus: Doe de gesneden gember en de gembersiroop in de pan met het bakvet.
  • Schenk er de bouillon op.
  • Schraap goed over de bodem, zodat het aanbaksel (de fond) loskomt en de jus op smaak brengt.
  • Voeg het citroensap, wat extra zout en peper toe aan de saus.
  • Breng de saus aan de kook.
  • Leg de Gemberballetjes terug in deze saus en laat ze, met het deksel op de pan, nog 10 minuten sudderen om goed door te garen en de smaken op te nemen.
  • Bind de saus eventueel met wat aangemengde maïzena (maïzena mengen met een eetlepel koud water) tot de gewenste dikte is bereikt.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveersuggestie
Serveer deze Oosterse balletjes met rijst of bami om de pittig-zoete gembersaus goed op te vangen. Roerbakgroenten zoals paksoi of taugé zijn een frisse toevoeging.
Wijnadvies
Deze Gemberballetjes hebben een Oosters en kruidig profiel door de kerrie en de gember, aangevuld met zoetheid van de siroop en een zuurtje van de citroen. Dit vraagt om een witte wijn met voldoende body en een lichte zoetigheid die de gember en siroop kan pareren. Een aromatische Gewürztraminer uit de Elzas is de droompartner: zijn licht zoete, bloemige en kruidige tonen (roos, lychee) matchen perfect met de kerrie en gember, zonder te overheersen. Zoek je het liever in rood? Ga dan voor een zeer lichte, fruitige en koel geserveerde Rode wijn met weinig tannine om niet te botsen met de Oosterse smaak.

Voedingswaarden

Calories: 450 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 25 g | Vet: 30 g | Zout: 1.3 g | Sugar: 7 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Land van herkomst Oosters
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët: Eiwitrijk / Notenvrij
Feestdagen etc Borrel / Kerst