Pittige Kip in Chinese Stijl

Pittige Kip in Chinese Stijl

Porties: 6
Bereidingstijd: 35 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • grote kom
  • Kleine mengkom
  • keukenpapier
  • scherp mes
  • Koekenpan of wok
  • Keukenkwast

Ingrediënten

  • 1 groot ei losgeklopt
  • 500 g kippendijenfilets zonder vel in stukken
  • 120 g maizena
  • ¼ theelepel zeezout
  • ¼ theelepel gemalen witte peper
  • 7 eetlepels kippenbouillon
  • 2 eetlepels lichte sojasaus of tamari voor glutenvrij
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 2 theelepels suiker
  • 2 theelepels rijstazijn
  • eetlepel plantaardige olie
  • 3-4 rode chilipepers zaadlijsten verwijderd en gehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel fijngehakte verse gemberwortel
  • 2 lente-uien fijngehakt
  • 1 theelepel geroosterde sesamolie
  • ½ theelepel geroosterd sesamzaad
  • Rijst voor het serveren

Instructies

  • Doe het losgeklopte ei in een grote kom.
  • Dep de stukken kip grondig droog met keukenpapier en leg ze in het ei zodat ze onderstaan.
  • Meng in een aparte kom driekwart van de maizena met het zout en de peper.
  • Schud overtollig ei van de stukken kip en wentel ze door het maizenamengsel zodat alle stukken rondom goed worden bedekt.
  • Plaats de kip in het mandje van de airfryer.
  • Zorg voor ruimte tussen de stukken zodat ze knapperig en gelijkmatig gaar kunnen worden; doe dit zo nodig in porties.
  • Stel de airfryer in op 200 °C en de timer op 12 minuten.
  • Schud het mandje halverwege de baktijd om de stukken kip om te keren.
  • De gebakken kip moet droog en knapperig zijn; bak zo nodig nog 1-2 minuten langer.
  • Klop in een andere kom de overgebleven maizena, de bouillon, sojasaus, ketchup, suiker en rijstazijn door elkaar en zet apart.
  • Verhit de olie en chilipeper in een grote koekenpan of wok op matig vuur.
  • Voeg, als de inhoud van de pan zachtjes sist, de knoflook en gember toe en bak voorzichtig tot de geur vrijkomt, niet langer dan 1 minuut.
  • Klop het maizenamengsel nogmaals en schenk het al roerend in de pan; zet het vuur hoger, tot matig-hoog.
  • Voeg zo nodig wat extra water toe als de saus te dik wordt.
  • Breng de saus aan de kook tot hij flink borrelt, voeg dan de kip toe en roer tot de saus aan de kip hecht en dik is; dit duurt ongeveer 2 minuten.
  • Haal van het vuur en roer de gehakte lente-ui en sesamolie erdoor.
  • Verdeel de kip over een schaal, bestrooi hem met het sesamzaad en serveer met rijst.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een droge Riesling past goed bij de pittige en aromatische smaken van deze pittige kip in Chinese stijl.

Voedingswaarden

Calories: 450 kcal | koolhydraten: 35 g | Protein: 30 g | Vet: 20 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Airfryer / Hoofdgerechten / Kip
Land van herkomst China
Geschikt voor Dieët: Koemelk allergie / Lactosevrij / Tarwevrij