Polentakoekjes met een Citroentwist
Deze knapperige polentakoekjes met een vleugje citroen zijn een verfrissend alternatief voor traditionele theegebakjes.
Ingrediënten
- 115 g boter
- 100 g poedersuiker
- 150 g bloem
- 50 g polenta
- 2 eidooiers
- 2 tl vanille-essence
- 2-3 tl geraspte citroenschil
- Snufje bakpoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160ºC.
- Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Klop de boter met de poedersuiker tot een luchtige massa.
- Voeg de eidooiers, geraspte citroenschil en vanille-essence toe en meng goed.
- Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom en roer de polenta erdoor.
- Spatel het bloemmengsel door het botermengsel tot een soepel deeg.
- Rol het deeg uit tot lange rollen van 1 cm dik en snijd in stukken van 10 cm.
- Vorm er halve maantjes van en leg ze met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
- Bak de koekjes 15 minuten lichtbruin in de oven.
- Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
- Bewaar in een luchtdichte trommel voor 5 tot 7 dagen.
Variaties:
- In Chocolade Gedoopte Polentakoekjes:
- Doop de afgekoelde koekjes tot de helft in gesmolten pure chocolade.
- Laat de chocolade uitharden op bakpapier.
Haverkoekjes:
- Vervang de polenta door havermeel en de citroenschil door 1 tl kaneel.
- Sinaasappel & Chocoladekoekjes:
- Vervang de citroenschil door sinaasappelschil en voeg 75 g pure chocoladedruppels toe.
- Hazelnotenkoekjes met Chocolade-Hazelnootvulling:
- Vervang de polenta door gemalen hazelnoten.
- Bak de koekjes en laat ze afkoelen.
- Besmeer de helft van de koekjes met chocolade-hazelnootpasta en druk er een ander koekje tegenaan.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Lekker met een kop thee of espresso.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti past goed bij deze koekjes.
Voedingswaarden
Calories: 85 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 1 g | Vet: 5 g | Zout: 0.02 g | Sugar: 5 g