Pommes ‘Dauphine’

Goudbruine Pommes Dauphine, knapperige en luchtige aardappelrozetten, geserveerd op een lichte schaal met een beetje bieslook of tijm als garnering. De setting is een gezellige vintage keuken met pastelkleurige decoratie en zacht natuurlijk licht dat de krokante textuur benadrukt.

Pommes 'Dauphine'

Een verfijnd Frans bijgerecht van luchtige aardappelsoezen, gefrituurd tot goudbruin, perfect voor een feestelijk diner.
Porties: 4
Bereidingstijd: 40 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Voor het soezenbeslag:

  • 50 g boter
  • Zout en witte peper naar smaak
  • 50 g bloem gezeefd
  • 2 eieren
  • 1 dl water

Voor de puree:

  • 300 g geschilde aardappels
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Bieslook of tijm optioneel

Voor het frituren:

  • Frituurolie

Instructies

  • Voor het soezenbeslag: Breng 1 dl water, de boter en zout aan de kook.
  • Voeg de bloem in één keer toe en roer met een houten lepel tot een glad mengsel.
  • Laat het op laag vuur 5 minuten gaar worden.
  • Haal de pan van het vuur en roer de eieren één voor één door het beslag.
  • Voor de puree: Kook de aardappels in ruim water gedurende 25 minuten.
  • Pureer de aardappels.
  • Meng het soezenbeslag met de aardappelpuree.
  • Voeg zout, witte peper, nootmuskaat en eventueel bieslook of tijm toe.
  • Vul een spuitzak met het mengsel en verhit de frituurolie tot 190°C.
  • Spuit kleine rozetten op de vingertoppen en laat ze voorzichtig in de olie glijden.
  • Frituur de rozetten goudbruin.
  • Haal de rozetten met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de Pommes 'Dauphine' direct.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies
Serveer bij dit verfijnde gerecht een frisse Chardonnay of een lichte Pinot Noir om de rijke texturen van de gefrituurde aardappelsoezen te complementeren.

Voedingswaarden

Calories: 180 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 3 g | Vet: 10 g | Zout: 200 g | Sugar: 1 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Groenten
Land van herkomst Frankrijk
Jaargetijde: Herfst / Winter
Feestdagen etc Kerst