Pommes 'Dauphine'
Een verfijnd Frans bijgerecht van luchtige aardappelsoezen, gefrituurd tot goudbruin, perfect voor een feestelijk diner.
Equipment
- spuitzak met groot gekarteld spuitmondje
Ingrediënten
Voor het soezenbeslag:
- 50 g boter
- Zout en witte peper naar smaak
- 50 g bloem gezeefd
- 2 eieren
- 1 dl water
Voor de puree:
- 300 g geschilde aardappels
- Nootmuskaat naar smaak
- Bieslook of tijm optioneel
Voor het frituren:
- Frituurolie
Instructies
- Voor het soezenbeslag: Breng 1 dl water, de boter en zout aan de kook.
- Voeg de bloem in één keer toe en roer met een houten lepel tot een glad mengsel.
- Laat het op laag vuur 5 minuten gaar worden.
- Haal de pan van het vuur en roer de eieren één voor één door het beslag.
- Voor de puree: Kook de aardappels in ruim water gedurende 25 minuten.
- Pureer de aardappels.
- Meng het soezenbeslag met de aardappelpuree.
- Voeg zout, witte peper, nootmuskaat en eventueel bieslook of tijm toe.
- Vul een spuitzak met het mengsel en verhit de frituurolie tot 190°C.
- Spuit kleine rozetten op de vingertoppen en laat ze voorzichtig in de olie glijden.
- Frituur de rozetten goudbruin.
- Haal de rozetten met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Serveer de Pommes 'Dauphine' direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies
Serveer bij dit verfijnde gerecht een frisse Chardonnay of een lichte Pinot Noir om de rijke texturen van de gefrituurde aardappelsoezen te complementeren.
Voedingswaarden
Calories: 180 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 3 g | Vet: 10 g | Zout: 200 g | Sugar: 1 g