Pompoenstamppot met Gember en Hamburgers
Een kruidige en romige pompoenstamppot met gember, kaneel en rozijnen, geserveerd met sappige hamburgers.
Ingrediënten
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 dl Griekse yoghurt op kamertemperatuur
- 1 vleesbouillonblokje
- 1½ kg aardappelen geschild en in stukken
- 2 preien in dunne ringen
- 3 takjes koriander fijngehakt
- 4 hamburgers
- 40 g boter
- 75 g rozijnen
- 400 g oranje pompoen in stukjes
- ¼ tl kaneel
- ½ tl gemberpoeder
- 1 tl ketoembar korianderpoeder
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Instructies
- Pel en snipper de knoflook.
- Maak de pompoen schoon en snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Snijd de prei in dunne ringen.
- Kook de aardappelen in gezouten water gaar.
- Verhit de boter in een pan en fruit de knoflook met de pompoen en rozijnen 5 minuten.
- Verkruimel het bouillonblokje erboven, schenk de yoghurt erbij en breng aan de kook.
- Laat de pompoen 15 minuten zachtjes koken tot hij gaar is.
- Stamp de aardappelen met de pompoen en het stoofvocht tot een smeuïge stamppot.
- Voeg gemberpoeder, ketoembar en kaneel toe en meng goed.
- Schep de prei erdoor en breng op smaak met peper en zout.
- Garneer met korianderblad.
- Bak de hamburgers in een koekenpan goudbruin en serveer ze bij de stamppot.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een schepje yoghurt voor extra romigheid.
Wijnadvies:
Een soepele rode wijn zoals een Grenache of een licht gekoelde Pinot Noir past goed bij de kruidige smaken van deze stamppot.
Voedingswaarden
Calories: 600 kcal | koolhydraten: 75 g | Protein: 28 g | Vet: 20 g | Zout: 1.8 g | Sugar: 12 g