Poolse Noten Nieuwjaarskoek

Traditionele Poolse Nieuwjaarskoek met noten en rozijnen, goudbruin gebakken, licht bestoven met poedersuiker en geserveerd met een kopje thee op een rustieke houten tafel.

Poolse Noten Nieuwjaarskoek

Een rijk gevulde Poolse koek met noten en rozijnen, perfect voor Nieuwjaar. Het lekkerst als hij enkele weken van tevoren wordt gebakken.
Porties: 10
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • eierscheider
  • Koekblik
  • Vlaaivorm (28 cm)

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel kruidnagel
  • 250 gram amandelen of gemengde noten, geen hazelnoten
  • 250 gram fijne suiker
  • 250 gram rozijnen
  • 5 eieren
  • Zout

Instructies

  • Vet een vlaaivorm in en bestuif met bloem.
  • Scheid de eieren.
  • Klop de eiwitten stijf met een snufje zout.
  • Klop de dooiers met de suiker tot een lichtgeel lint.
  • Schep de kruiden, noten, rozijnen en bloem door het dooiermengsel.
  • Spatel de eiwitten er luchtig doorheen.
  • Bak de koek 50 minuten op 150°C.
  • Snijd de koek in repen en laat afkoelen.
  • Bewaar de koek in een afgesloten koekblik.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer de koek als onderdeel van een Nieuwjaarsbrunch of als zoete traktatie bij de koffie.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Tokaji, past goed bij de rijke smaken van de koek.

Voedingswaarden

Calories: 300 kcal | koolhydraten: 35 g | Protein: 8 g | Vet: 15 g | Zout: 0.2 g | Sugar: 20 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak / Koek / Noten
Land van herkomst Polen
Jaargetijde: Winter
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc Oud & Nieuw