Portugese Cataplana met Mosselen
Dit gerecht is heerlijk met vers brood en een frisse salade.
Ingrediënten
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 uien in halve ringen
- 100 g chorizo in blokjes
- 1 eetlepel milde paprikapoeder
- 1 blik tomatenblokjes 400 g, uitgelekt
- 2 kg panklare mosselen
- 1 dikke plak ham 100 g, in blokjes
- 2 eetlepels verse peterselie fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
Instructies
Voorbereiden van de basis:
- Verhit de olijfolie in een mosselpan of braadpan op middelhoog vuur.
- Voeg de uien en chorizo toe en bak deze ongeveer 5 minuten zachtjes tot de uien glazig zijn en de chorizo zijn vet begint los te laten.
Toevoegen van specerijen en tomaten:
- Voeg de paprikapoeder en uitgelekte tomatenblokjes toe aan de pan.
- Laat het geheel nog 3 minuten zachtjes bakken, totdat het meeste vocht is verdampt.
Voorbereiden van de mosselen:
- Spoel de mosselen grondig onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken in een vergiet.
- Verwijder kapotte mosselen en openstaande mosselen die niet sluiten na een tik tegen het aanrecht.
Samenstellen van het gerecht:
- Voeg de ham en de helft van de peterselie toe aan het uimengsel.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Leg de mosselen in de pan en schep wat van het uimengsel erover.
Garen van de mosselen:
- Doe de deksel op de pan en laat de mosselen op zacht vuur in 8-10 minuten gaar worden.
- Schud de pan af en toe om de mosselen gelijkmatig te laten garen.
Serveren:
- Serveer de mosselen in de pan, bestrooid met de resterende peterselie.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Bij deze Cataplana met mosselen past een frisse en droge witte wijn zoals een Vinho Verde of een Albariño uitstekend. De lichte en citrusachtige smaken van deze wijnen complementeren de zoute en pittige tonen van het gerecht perfect.Voedingswaarden
Calories: 450 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 40 g | Vet: 24 g | Zout: 3.5 mg | Sugar: 6 g