Provencaalse Aardappelgratin

Provencaalse Aardappelgratin

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur 10 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 2 uien in ringen
  • 3 eetlepels olie
  • 400 g tomatenblokjes uit blik
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel basilicum
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 kg aardappelen in dunne plakjes
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 100 g geraspte belegen kaas
  • 25 g boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bak de uienringen in 3 eetlepels olie gedurende 5 minuten.
  • Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, basilicum, zout, peper en geperste knoflook toe.
  • Bak dit mengsel 5 minuten mee.
  • Leg de dunne plakjes aardappel in een ingevette ovenschaal.
  • Schenk het tomatenmengsel over de aardappelen.
  • Verdeel fijngesneden peterselie, geraspte belegen kaas en klontjes boter over het geheel.
  • Bak de gratin afgedekt met aluminiumfolie gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verwijder de folie en bak nog eens 30 minuten totdat de bovenkant mooi goudbruin is.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een volle rode wijn zoals een Côtes du Rhône past goed bij de rijke smaken van deze aardappelgratin.

Voedingswaarden

Calories: 320 kcal | koolhydraten: 40 g | Protein: 8 g | Vet: 15 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 6 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Hoofdgerechten / Ovenschotel
Land van herkomst Frankrijk
Jaargetijde: Herfst
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc Kerst