Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Ingrediënten
- 1 blik gepelde tomaten á 400 gr
- 2 eetlepel(s) peterselie fijngesneden
- 2 eetlepel(s) basilicum fijngesneden
- zout peper
voor de afwerking:
- 6 grof brood dunne plakken
- 2 grote uien in dunne ringen
- 4 eetlepel(s) olijfolie
Instructies
- Laat de bonen 1 nacht in ruim water weken.
- Zet ze de volgende dag met het weekwater op en laat ze op zacht vuur 1¼ uur koken.
- Verhit de olie en bak de ui en de knoflook hierin ± 5 minuten.
- Voeg de bleekselderij, prei, wortels, kool en spinazie toe en bak ze even omscheppend mee.
- Voeg de tomaten met het vocht, de peterselie, de basilicum, zout en peper toe.
- Schenk er ± 1½ liter water bij, breng de soep aan de kook en laat haar op zacht vuur ± 2 uur koken.
- Pureer * de helft van de bonen en roer de puree samen met de hele bonen door de soep.
- Breng de soep met zout en peper op smaak en laat haar 1 nacht staan.
- Bedek de volgende dag de bodem van een schaal met plakken pizzabrood en schenk er de bonensoep over.
- Verwarm de oven voor op 225°C.
- Leg de ringen ui op de soep, schenk er de olijfolie over en zet de ribollita ±15 minuten in de oven tot de uien mooi bruin zijn.
- Deze soep kunt u ook met witte bonen uit blik maken.
- Kies hiervoor de Italiaanse witte bonen (cannellini) die te koop zijn in delicatessenwinkels.
- Laat ze goed uitlekken en voeg de bonen op het laatste moment aan de soep toe.
Notities / Tips / Wijnadvies
Toscanen zijn dol op bonen. Voor de bereiding van hun witte bonen wordt
alleen de allerbeste olijfolie gebruikt. Ribollita maakt u van een restje stevige
witte bonensoep. Schiacciata, een krokant pizzabrood waarin verse kruiden
worden verwerkt, smaakt er verrukkelijk bij.
Ribollita gegratineerde Toscaanse bonensoep
alleen de allerbeste olijfolie gebruikt. Ribollita maakt u van een restje stevige
witte bonensoep. Schiacciata, een krokant pizzabrood waarin verse kruiden
worden verwerkt, smaakt er verrukkelijk bij.
Ribollita gegratineerde Toscaanse bonensoep