Ribollita I

Ribollita

Ribollita I

een stevige bonensoep met schiacciata, pizzabrood
Porties: 6
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 blik gepelde tomaten á 400 gr
  • 2 eetlepel(s) peterselie fijngesneden
  • 2 eetlepel(s) basilicum fijngesneden
  • zout peper

voor de afwerking:

  • 6 grof brood dunne plakken
  • 2 grote uien in dunne ringen
  • 4 eetlepel(s) olijfolie

Instructies

  • Laat de bonen 1 nacht in ruim water weken.
  • Zet ze de volgende dag met het weekwater op en laat ze op zacht vuur 1¼ uur koken.
  • Verhit de olie en bak de ui en de knoflook hierin ± 5 minuten.
  • Voeg de bleekselderij, prei, wortels, kool en spinazie toe en bak ze even omscheppend mee.
  • Voeg de tomaten met het vocht, de peterselie, de basilicum, zout en peper toe.
  • Schenk er ± 1½ liter water bij, breng de soep aan de kook en laat haar op zacht vuur ± 2 uur koken.
  • Pureer * de helft van de bonen en roer de puree samen met de hele bonen door de soep.
  • Breng de soep met zout en peper op smaak en laat haar 1 nacht staan.
  • Bedek de volgende dag de bodem van een schaal met plakken pizzabrood en schenk er de bonensoep over.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Leg de ringen ui op de soep, schenk er de olijfolie over en zet de ribollita ±15 minuten in de oven tot de uien mooi bruin zijn.
  • Deze soep kunt u ook met witte bonen uit blik maken.
  • Kies hiervoor de Italiaanse witte bonen (cannellini) die te koop zijn in delicatessenwinkels.
  • Laat ze goed uitlekken en voeg de bonen op het laatste moment aan de soep toe.

Notities / Tips / Wijnadvies

Toscanen zijn dol op bonen. Voor de bereiding van hun witte bonen wordt
alleen de allerbeste olijfolie gebruikt. Ribollita maakt u van een restje stevige
witte bonensoep. Schiacciata, een krokant pizzabrood waarin verse kruiden
worden verwerkt, smaakt er verrukkelijk bij.
Ribollita gegratineerde Toscaanse bonensoep
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Soep
Land van herkomst Italië