Rode Koolstamppot met Kruidige Jus en Braadworst

Een rustieke foto van rode koolstamppot met kruidige jus en een goudbruine braadworst, geserveerd op een keramieken bord op een doorleefde houten tafel. De smeuïge aardappelpuree is gemengd met diep paarse rode kool en heeft een kuiltje gevuld met aromatische, kruidige jus. De braadworst ligt er gebakken en licht gebogen bovenop, met een knapperige buitenkant. Het gerecht is gegarneerd met vers gehakte peterselie. Op de achtergrond ligt een houten snijplank met extra rode kool en een kommetje jus, subtiel vervaagd. Zacht natuurlijk licht zorgt voor een warme en uitnodigende sfeer.

Rode Koolstamppot met Kruidige Jus en Braadworst

Een smeuïge rode koolstamppot met appelmoes en kruidige jus, geserveerd met sappige braadworstjes voor een klassieke, hartige maaltijd.
Porties: 4
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 1 rode kool fijngesneden
  • 4 verse braadworsten
  • 50 g boter
  • 2 eetlepels wijnazijn
  • 2 theelepels basterdsuiker
  • 1 laurierblad
  • 1 kruidnagel
  • 1 dl appelmoes
  • 1 mespunt kruidnagelpoeder
  • 1 dl water
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
  • Bak de rode kool in 25 g boter al omscheppend 5 minuten beetgaar.
  • Prik de braadworsten in en bak ze in 25 g boter in een pan in 5 minuten rondom bruin.
  • Voeg 1 dl water, de azijn, suiker, laurier en kruidnagel toe en stoof de worsten 20 minuten op laag vuur.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de appelmoes tot een smeuïge puree.
  • Schep de rode kool door de stamppot en breng op smaak met peper, zout en kruidnagelpoeder.
  • Neem de worstjes uit het stoofvocht en snijd ze in plakken.
  • Verwijder het laurierblad en de kruidnagel uit de jus.
  • Schep de worst door het stoofvocht en serveer dit als jus bij de stamppot.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Lekker met een schepje extra appelmoes of een handje geroosterde walnoten voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Merlot of een Beaujolais past goed bij de hartige smaak van de stamppot en de jus.

Voedingswaarden

Calories: 680 kcal | koolhydraten: 75 g | Protein: 30 g | Vet: 28 g | Zout: 2 g | Sugar: 9 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Stamppot / Varkensvlees
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Herfst