Rode Koolstamppot met Kruidige Jus en Braadworst
Een smeuïge rode koolstamppot met appelmoes en kruidige jus, geserveerd met sappige braadworstjes voor een klassieke, hartige maaltijd.
Equipment
Ingrediënten
- 1½ kg aardappelen geschild en in stukken
- 1 rode kool fijngesneden
- 4 verse braadworsten
- 50 g boter
- 2 eetlepels wijnazijn
- 2 theelepels basterdsuiker
- 1 laurierblad
- 1 kruidnagel
- 1 dl appelmoes
- 1 mespunt kruidnagelpoeder
- 1 dl water
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Instructies
- Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
- Bak de rode kool in 25 g boter al omscheppend 5 minuten beetgaar.
- Prik de braadworsten in en bak ze in 25 g boter in een pan in 5 minuten rondom bruin.
- Voeg 1 dl water, de azijn, suiker, laurier en kruidnagel toe en stoof de worsten 20 minuten op laag vuur.
- Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de appelmoes tot een smeuïge puree.
- Schep de rode kool door de stamppot en breng op smaak met peper, zout en kruidnagelpoeder.
- Neem de worstjes uit het stoofvocht en snijd ze in plakken.
- Verwijder het laurierblad en de kruidnagel uit de jus.
- Schep de worst door het stoofvocht en serveer dit als jus bij de stamppot.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Lekker met een schepje extra appelmoes of een handje geroosterde walnoten voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Merlot of een Beaujolais past goed bij de hartige smaak van de stamppot en de jus.
Voedingswaarden
Calories: 680 kcal | koolhydraten: 75 g | Protein: 30 g | Vet: 28 g | Zout: 2 g | Sugar: 9 g