Romig Gehaktbrood met Spek en Karnemelksaus

Plakken gehaktbrood met spek, geserveerd met romige karnemelksaus op een rustiek bord, met extra saus in een kommetje op een houten tafel.

Romig Gehaktbrood met Spek en Karnemelksaus

Een klassiek, hartig gehaktbrood dat de rijke smaak van hazenrug nabootst, geserveerd met een romige karnemelksaus. Perfect voor een speciaal diner.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kg gehakt half-om-half
  • 2 eieren
  • 6 beschuiten
  • Peper & zout
  • Nootmuskaat
  • Stukjes vers spek om te larderen
  • 100 g boter
  • Bloem
  • ½ liter karnemelk

Instructies

  • Meng het gehakt met de eieren, verkruimelde beschuiten, zout, peper en nootmuskaat.
  • Vorm van het gehakt een ovale bal (hazenrug-vorm).
  • Wentel de gehaktbal door de bloem.
  • Snijd het spek in reepjes en lardeer de bovenzijde van de gehaktbal.
  • Braad de gehaktbal in de boter in de koekenpan langzaam gaar en bruin.
  • Haal het gehaktbrood uit de pan en houd warm.
  • Maak de jus af met karnemelk: voeg de karnemelk al roerend in kleine scheutjes toe aan de hete boter.
  • Bind de saus indien nodig met een beetje aangelengde bloem.
  • Snijd het gehaktbrood in dikke plakken.
  • Bedek de plakken met een deel van de karnemelksaus.
  • Serveer de rest van de saus apart.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen, rode kool of spruitjes. Lekker met gekookte aardappelen en rode bietjes.
Wijnadvies:
Een stevige, rode wijn zoals een Pinot Noir of een Beaujolais.

Voedingswaarden

Calories: 550 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 40 g | Vet: 30 g | Zout: 1.8 g | Sugar: 8 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Varkensvlees / Vlees
Land van herkomst Nederland / Noort Brabant
Jaargetijde: Herfst / Winter
Feestdagen etc Kerst