Romige Aardappelgratin met Gerookte Kip en Bleekselderij
Deze romige aardappelgratin met gerookte kip, bleekselderij en een krokante topping van cornflakes is een heerlijk, hartig gerecht. Perfect voor een feestelijke maaltijd of als stevig hoofdgerecht op koude dagen!
Equipment
- Combi-magnetron (optioneel)
Ingrediënten
- 800 gram aardappelschijfjes voorgekookt
- 4 takjes peterselie fijngehakt
- ½ stronk bleekselderij in stukjes van 3 cm
- 30 gram cornflakes verkruimeld
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
- Nootmuskaat naar smaak
- 400 gram gerookte kipfilet in reepjes
- ¼ liter kookroom
- 75 gram geraspte kaas
- 40 gram boter of margarine
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Vet een ovenschaal in met wat zachte boter.
- Hak de peterselie fijn, snijd de bleekselderij in stukjes van 3 cm, en hak de knoflook fijn.
- Verkruimel de cornflakes.
- Kook de aardappelschijfjes 5 minuten voor in de magnetron op 600W.
- Leg de helft van de aardappelschijfjes dakpansgewijs in rijen in de ovenschaal.
- Strooi de helft van de peterselie, wat zout, peper en nootmuskaat erover, en sprenkel 1/3 van de kookroom erover.
- Verdeel de bleekselderij en kipfiletreepjes gelijkmatig over de laag aardappels en sprenkel hierover de helft van de resterende kookroom.
- Schik dakpansgewijs de rest van de aardappelplakjes bovenop.
- Bestrooi met zout, peper en nootmuskaat, en sprenkel de resterende kookroom erover.
- Meng de knoflook, verkruimelde cornflakes en geraspte kaas, en dek de gratin hiermee af.
- Leg hier en daar een klontje boter.
- Bak het gerecht 30 minuten in de oven tot het goudbruin en gaar is.
- Als je een combimagnetron gebruikt, schakel de oven op 200°C en de magnetron op 300W, dan wordt de bereidingstijd 15 minuten.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Serveer met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een licht gekoelde rosé.
Voedingswaarden
Calories: 520 kcal | koolhydraten: 40 g | Protein: 30 g | Vet: 28 g | Zout: 1.8 g | Sugar: 3 g