Bisque d'homard

Romige Bisque van Kreeft en Gamba's

Porties: 4
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 gekookte kreeft van ongeveer 500 gram
  • 6 gamba's ongepeld met kop
  • 100 gram winterwortel in kleine stukken
  • 100 gram ui in kleine stukken
  • 50 gram prei in kleine stukken
  • 50 gram dille
  • 50 gram tomatenpuree
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje verse tijm
  • 10 gram gekneusde peperkorrels
  • 100 ml room
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 1 liter visfond
  • 500 ml witte wijn
  • 100 ml cognac

Instructies

  • Snijd de kreeft in de lengte door en haal het vlees uit de staart.
  • Kraak de scharen en haal het vlees eruit.
  • Hak de karkassen in stukken.
  • Pel de gamba's en verwijder eventueel het darmkanaal.
  • Voeg de koppen en schalen toe aan de kreeftkarkassen.
  • Verwarm de boter in een grote braadpan en bak de kreeftkarkassen en garnalenschalen stevig aan.
  • Voeg de winterwortel, ui, prei, dille, laurier, tijm en peperkorrels toe en bak ze stevig mee.
  • Voeg de tomatenpuree toe en laat het 2 minuten pruttelen om te ontzuren.
  • Strooi de bloem erover, roer het door en laat het 3 minuten meegaren.
  • Blus af met cognac en witte wijn.
  • Voeg tot slot de visfond toe en roer goed door.
  • Giet de soep over in een passende dichte stoomovenpan.

Functie: Stomen / Temperatuur: 95°C / Duur: 45 minuten

  • Plaats een fijne zeef boven een pan en zeef de bisque.
  • Serveer de bisque met een scheutje room en de in stukjes gesneden gamba.

Notities / Tips / Wijnadvies

Geniet van deze luxe bisque met een glas droge witte wijn, zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc, om de rijke smaken van de zeevruchten te complementeren.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Soep / Vis / Voorgerechten
Land van herkomst Frankrijk