Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Paddenstoelenbouillon met Truffelroom

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 500 ml paddenstoelenbouillon van 2 paddenstoelenbouillontabletten
  • 200 gram gemengde paddenstoelen
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 300 ml room
  • 1 eetlepel truffelsalsa
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze in mooie stukjes.
  • Fruit de sjalot samen met de paddenstoelen licht aan in een pan.
  • Neem een dichte stoomovenpan, schenk hier de paddenstoelenbouillon in en voeg de gebakken paddenstoelen met sjalot toe.
  • Stoom de bouillon gedurende 20 minuten op 100°C.
  • Klop de room tot slagroomdikte en meng deze met de truffelsalsa.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Breng de bouillon eventueel verder op smaak met peper en zout.
  • Schenk de bouillon in diepe borden en serveer met een quenelle truffelroom.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past goed bij de rijke smaken van deze paddenstoelenbouillon.

Bisque d'homard
Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Bisque van Kreeft en Gamba's

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 1 gekookte kreeft van ongeveer 500 gram
  • 6 gamba's ongepeld met kop
  • 100 gram winterwortel in kleine stukken
  • 100 gram ui in kleine stukken
  • 50 gram prei in kleine stukken
  • 50 gram dille
  • 50 gram tomatenpuree
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje verse tijm
  • 10 gram gekneusde peperkorrels
  • 100 ml room
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 1 liter visfond
  • 500 ml witte wijn
  • 100 ml cognac

Instructies

  • Snijd de kreeft in de lengte door en haal het vlees uit de staart.
  • Kraak de scharen en haal het vlees eruit.
  • Hak de karkassen in stukken.
  • Pel de gamba's en verwijder eventueel het darmkanaal.
  • Voeg de koppen en schalen toe aan de kreeftkarkassen.
  • Verwarm de boter in een grote braadpan en bak de kreeftkarkassen en garnalenschalen stevig aan.
  • Voeg de winterwortel, ui, prei, dille, laurier, tijm en peperkorrels toe en bak ze stevig mee.
  • Voeg de tomatenpuree toe en laat het 2 minuten pruttelen om te ontzuren.
  • Strooi de bloem erover, roer het door en laat het 3 minuten meegaren.
  • Blus af met cognac en witte wijn.
  • Voeg tot slot de visfond toe en roer goed door.
  • Giet de soep over in een passende dichte stoomovenpan.

Functie: Stomen / Temperatuur: 95°C / Duur: 45 minuten

  • Plaats een fijne zeef boven een pan en zeef de bisque.
  • Serveer de bisque met een scheutje room en de in stukjes gesneden gamba.

Notities

Geniet van deze luxe bisque met een glas droge witte wijn, zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc, om de rijke smaken van de zeevruchten te complementeren.

Zalm, krieltjes en sperziebonen
Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterde Zalm met Krieltjes en Sperziebonen

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Zalm
Porties: 4
calorieën: 450kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes gepeld en in halve ringen gesneden
  • Olijfolie
  • 4 zalmmoten
  • 50 g boter
  • 250 g voorgekookte krieltjes met schil
  • 800 g sperziebonen
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 1 eetlepel zout

Instructies

  • erwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een ovenschaal in met olijfolie en leg de zalmmoten erin.
  • Bestrooi met de gesneden sjalotjes.
  • Bak de zalm in de voorverwarmde oven gedurende circa 15 minuten, of tot ze gaar zijn.
  • Verhit de boter in een hapjespan en bak de voorgekookte krieltjes goudbruin en gaar.
  • Maak de sperziebonen schoon en kook ze beetgaar in een pan met kokend water en zout.
  • Serveer de geroosterde zalm met de gebakken krieltjes en gekookte sperziebonen.
  • Bestrooi de zalm met gedroogde tijm en een beetje zeezout.

Notities

Voor bezitters van een stoomoven: stoom de zalmmoten 3 tot 4 minuten op 85°C om hun sappigheid te behouden.
De sperziebonen kunnen 6 minuten worden gestoomd op 100°C in de stoomoven.
Voeg tijdens het bakproces van de zalm en sjalotjes verse tijmblaadjes toe voor extra smaak.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Hazenpeper en Croute met Kweepeer

Bereidingstijd2 dagen
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Wild
Porties: 4 personen
calorieën: 850kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor de hazenpeper:

  • 600 ml rode wijn
  • 50 ml azijn
  • 1 laurierblad
  • 1 steranijs
  • 2 jeneverbessen gekneusd
  • 1 pimentbes gekneusd
  • 4 takjes tijm
  • 5 peperkorrels gekneusd
  • 400 gram hazenpoulet
  • Bloem
  • 50 gram wortel fijngesneden
  • 50 gram knolselderij klein gesneden
  • 50 gram bleekselderij klein gesneden
  • 50 gram ui klein gesneden
  • 50 gram tomatenpuree
  • 150 ml cognac
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 15 gram basterdsuiker
  • 80 gram ontbijtkoek
  • 4 plakken bladerdeeg
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 eetlepel bloem

Voor de kweepeer:

  • 400 ml fruitige witte wijn
  • 6 draadjes saffraan
  • 1 afgestreken eetlepel suiker
  • 0.25 vanillestokje gespleten
  • 2 kweeperen

Instructies

  • Begin twee dagen van tevoren met de bereiding van het vlees.
  • Breng voor de marinade de rode wijn samen met azijn, laurierblad, steranijs, gekneusde jeneverbessen, pimentbes, tijm en peperkorrels aan de kook op de kookplaat.
  • Schenk de marinade in een ruime dichte stoomovenpan en schuif deze in de stoomoven.
  • Stoom op 95 °C gedurende 20 minuten en laat vervolgens goed afkoelen.
  • Leg het hazenvlees in de marinade en laat het een nacht marineren.
  • Dep het vlees droog met keukenpapier en bewaar de marinade.
  • Bestrooi het vlees licht met bloem.
  • Bak het vlees samen met de gesneden groenten voor de stoof in een pan op de kookplaat aan.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee.
  • Blus af met cognac en voeg daarna de marinade toe.
  • Laat het geheel iets inkoken.
  • Breng op smaak met peper, zout, extra balsamicoazijn en bruine basterdsuiker.
  • Snijd de ontbijtkoek in blokjes en voeg deze toe.
  • Doe het vlees met de groenten en de saus in een ruime dichte stoomovenpan en schuif deze in de stoomoven.
  • Stoom op 100 °C gedurende 50-60 minuten.
  • Indien u een drukstoomoven gebruikt, stoom dan op 120 °C gedurende 25-30 minuten.
  • Laat het vlees een nacht in de saus staan om verder op smaak te komen.
  • Verdeel het vlees over de kleine hittebestendige potjes.
  • Steek rondjes uit het bladerdeeg met een iets grotere diameter dan de potjes.
  • Bestrijk één zijde van de rondjes volledig met losgeklopt ei en dek de potjes met het eigeel naar beneden af.
  • Breng voor de kweeperen de witte wijn samen met saffraan, suiker, gespleten vanillestokje en limoenrasp aan de kook en laat tot 350 ml inkoken.
  • Snijd de kweeperen in vieren, verwijder de klokhuizen en snijd de peren in blokjes van 5 x 5 mm.
  • Vul de weckpotjes tot 3/4 met de perenblokjes en vul ze verder aan met de witte wijnmarinade.
  • Sluit de potjes en zet ze in een stoomovenpan met gaatjes.
  • Stoom op 100 °C gedurende 20-25 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestrijk nu ook de bovenkant van het bladerdeeg voorzichtig met losgeklopt ei en schuif de potjes in de oven.
  • Bak gedurende ongeveer 10 minuten.
  • Verwarm ondertussen de weckpotjes met kweepeer in de stoomoven op 95 °C gedurende 5 minuten.
  • Serveer de potjes samen op een bord.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Cabernet Sauvignon past goed bij dit gerecht.

Bereidingstips:

  • Het vlees krijgt nog meer smaak als het een nacht in de saus kan marineren.

Nutrition

Calories: 850kcal | koolhydraten: 95g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 2mg | Sugar: 30g

Gestoomde kabeljauw met korianderchutney
Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoomde Kabeljauw met Pittige Korianderchutney

Bereidingstijd45 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 200kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 40 gram koriander
  • 10 gram gember geraspt
  • 25 ml limoensap
  • 25 ml water
  • 1 kleine groene chili fijngesneden
  • 1 banaansjalot gesnipperd
  • 10 gram suiker
  • 2 eetlepels verse kokos
  • 1 eetlepel pinda’s fijngehakt
  • Zout
  • 4 stuks bananenblad verkrijgbaar bij de toko
  • 4 stukken kabeljauw met vel ongeveer 140 gram per stuk

Instructies

  • Draai de helft van de koriander fijn met het limoensap en water in een blender of keukenmachine.
  • Voeg vervolgens de andere helft van de koriander toe en pureer kort, zodat er nog wat structuur overblijft.
  • Voeg alle overige ingrediënten toe aan de koriandermix en pureer kort tot een chutney.
  • Zorg ervoor dat er nog wat textuur overblijft.
  • Stoom de bananenbladeren kort om ze soepel te maken.
  • Spoel ze daarna af met koud water.
  • Leg een bananenblad met de glanzende kant naar beneden op een werkblad, met de nerven horizontaal om scheuren tijdens het vouwen te voorkomen.
  • Bestrijk de bovenkant van het bananenblad lichtjes met olie en verdeel een deel van de korianderchutney over het blad.
  • Leg hierop een stuk kabeljauw en bedek de vis met de rest van de chutney.
  • Rol het bananenblad voorzichtig op en sluit de zijkanten af met houten prikkers.
  • Laat de pakketjes 30 minuten marineren in de koelkast.
  • Plaats de vispakketjes in een stoomovenpan met gaatjes en stoom ze op 80°C gedurende ongeveer 15 minuten.
  • Serveer de gestoomde kabeljauw met partjes limoen voor een extra frisse smaakbeleving.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling vormt een goede combinatie met dit gerecht

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 20g | Vet: 10g | Zout: 0.5mg | Sugar: 5g

Geroosterde bloemkool met feta, bulgur en tahin
Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterde Bloemkool Salade met Feta, Bulgur en Tahin Dressing

Bereidingstijd35 minuten
Porties: 4
calorieën: 350kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 1 theelepel garam masala
  • Zout
  • Olijfolie
  • 100 gram bulgur
  • 200 ml groentebouillon
  • 2 eetlepels tahin pasta
  • 1 limoen
  • 50 ml water
  • 1 teen knoflook gehakt
  • 150 gram feta verkruimeld
  • 1 komkommer
  • Optioneel:
  • peterselie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C, met de grillstand.
  • Meng de bloemkoolroosjes met de garam masala, een snufje zout en een scheutje olijfolie.
  • Verdeel de gemarineerde bloemkool over een bakplaat en rooster het gedurende ongeveer 20 minuten in de oven op niveau 2.
  • Schep het na 10 minuten om met een spatel.
  • Doe de bulgur in een stoomovenpan, giet de groentebouillon erover en stoom het gaar gedurende 13-15 minuten op 100°C.
  • Maak de tahin dressing door de tahin te mengen met het sap van de limoen.
  • Voeg vervolgens druppelsgewijs water toe tot de gewenste consistentie ontstaat.
  • Breng op smaak met gehakte knoflook, zout en peper.
  • Roer de gare bulgur los met een scheutje olijfolie, limoenrasp en -sap.
  • Verdeel de bulgur over kommetjes en leg hierop de lauwwarme geroosterde bloemkool.
  • Besprenkel het geheel met de tahin dressing.
  • Gebruik een dunschiller om lange linten van de komkommer te maken.
  • Rol deze linten strak op en plaats ze naast de salade.
  • Bestrooi de salade met verkruimelde feta en eventueel gehakte peterselie.

Notities

  • Voor een alternatieve variant kun je de bulgur vervangen door parelcouscous.
  • Voeg voor extra smaak en textuur gehakte noten toe, zoals pinda's of amandelen.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Verdejo past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 12g | Vet: 20g | Zout: 1.5mg | Sugar: 2g

Gemarineerde asperges
Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde Asperges met Kappertjes en Augurken

Bereidingstijd20 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 150kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 20 asperges geschild
  • 2 eetlepels gehakte kappertjes
  • 3 augurken fijngehakt
  • 2 eetlepels gesneden kervel
  • 1 dl olijfolie
  • ½ dl sushiazijn
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Stoom de asperges in een stoomovenpan met gaatjes op een automatisch programma totdat ze gaar zijn.
  • Stel de gewenste garing in.
  • Terwijl de asperges stomen, maak je de marinade.
  • Meng hiervoor alle ingrediënten (kappertjes, augurken, kervel, olijfolie en sushiazijn) in een kom en breng op smaak met zout en peper.
  • Nadat de asperges gaar zijn gestoomd, leg je ze in de marinade en laat je ze buiten de koelkast afkoelen.
  • Leg ze dun uit zodat ze goed gemarineerd worden.
  • Serveer de gemarineerde asperges als bijgerecht, zowel koud als lauwwarm.
  • Ze zijn heerlijk in combinatie met rauwe ham of gerookte zalm.

Notities

Deze gemarineerde asperges zijn zowel koud als lauwwarm heerlijk. Combineer ze met een mooie rauwe ham of gerookte zalm voor een smaakvolle ervaring.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 0.5mg | Sugar: 1g

Gehaktbal, groente en aardappeltjes in schil
Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoomde Gehaktballen met Groenten en Aardappels

Bereidingstijd45 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 550kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 440 g gehakt
  • 3 beschuiten
  • 2 eieren
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • ½ tl gemalen zwarte peper
  • ½ tl zout
  • Boter voor het bakken

Groenten en aardappels:

  • 10 aardappels
  • 800 g gewassen bladspinazie
  • 800 g sperziebonen

Instructies

Gehaktballen:

  • Meng het gehakt met de verkruimelde beschuit, eieren, paprikapoeder, knoflookpoeder, gemalen zwarte peper en zout.
  • Kneed goed door en vorm er 8 gelijke ballen van.
  • Verhit boter in een pan met dikke bodem.
  • Bak de gehaktballen rondom goudbruin aan.
  • Zet het vuur laag en laat de gehaktballen gaar sudderen in circa 30 minuten.

Groenten en aardappels:

  • Halveer de aardappels.
  • Verwarm de stoomoven voor.
  • Verdeel de aardappels en groenten in de stoomoven.

Stoom de aardappels in circa 7 minuten gaar, sperziebonen in circa 4 minuten gaar en spinazie in circa 2 minuten gaar.

  • Serveren:
  • Verdeel de gestoomde groenten over de borden en serveer op elk bord 2 gehaktballen.

Notities

  • Voor sappigere en malser gehaktballen kunnen deze 15 minuten op 85°C gestoomd worden in een drukstoomoven.
  • De aardappels, sperziebonen en spinazie moeten op verschillende temperaturen gestoomd worden:
    • Aardappels: 120°C
    • Sperziebonen: 100°C
    • Spinazie: 120°C
 

 

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 2.5mg | Sugar: 4g

Chili con carne
Recept afdrukken
No ratings yet

Gezonde Chili con Carne

Bereidingstijd20 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 500kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram rijst
  • 400 ml water
  • 400 gram gehakt rund of kip
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook gehakt
  • 1 tl paprikapoeder
  • ¼ tl chilipoeder of chilivlokken
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 paprika in grove ringen
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 350 gram kidneybonen uitgelekt

Instructies

  • Doe het gehakt in een dichte stoomovenpan en plaats deze in de stoomoven.
  • Doe ook de rijst en het water in een andere dichte stoomovenpan.
  • Stel de stoomoven in op 100°C voor 10 minuten.
  • Voeg na 10 minuten de overige ingrediënten (ui, knoflook, paprikapoeder, chilipoeder, tomatenpuree, paprika, tomatenblokjes en kidneybonen) toe aan een nieuwe dichte stoomovenpan.
  • Plaats deze pan in de stoomoven en stel opnieuw in op 100°C voor 10 minuten.
  • Meng het gehakt en de groenten goed door elkaar en breng op smaak met eventueel extra kruiden.
  • Voeg de kidneybonen toe en verwarm nog even door.
  • Serveer de chili con carne met de gestoomde rijst en eventueel wat nacho's voor extra crunch.

Notities

Door dit gerecht in de stoomoven te bereiden, wordt geen vetstof gebruikt en blijft de smaak behouden.
Geen stoomoven? Dit gerecht kan ook op de kookplaat bereid worden. Rul eerst het gehakt en voeg vervolgens de groenten toe.
Laat dit 15 minuten smoren en voeg als laatste de bonen toe.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1mg | Sugar: 5g

Bitterkoekjes-chocoladepaté met soep van bloedsinaasappel
Recept afdrukken
No ratings yet

Bitterkoekjes-Chocoladepaté met Bloedsinaasappelsoep

Geniet van deze verrukkelijke combinatie van Bitterkoekjes-Chocoladepaté en Verfrissende Bloedsinaasappelsoep als een elegant en heerlijk dessert!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Chocolade, Fruit, Nagerecht
Porties: 4
calorieën: 580kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor de Bitterkoekjes-Chocoladepaté:

  • 35 gram amandelen geschaafd
  • 230 gram chocolade
  • 165 gram boter
  • 35 gram eidooier ongeveer 2 eieren
  • Scheutje amandellikeur
  • 4 bitterkoekjes

Voor de Bloedsinaasappelsoep:

  • 100 ml slagroom
  • 200 ml melk
  • 200 ml bloedsinaasappelsap
  • 60 gram suiker
  • 1 steranijs
  • ½ vanillestokje
  • 1 kardemompeul gekneusd

Instructies

Bitterkoekjes-Chocoladepaté:

  • Verwarm de oven voor op 180°C (Boven- en onderwarmte).
  • Rooster de amandelschaafsel gedurende 8 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Breek de chocolade in stukjes en plaats het samen met de boter in een stoomovenpan van 2.5 liter.
  • Dek af met huishoudfolie en stoom gedurende 6 minuten op 95°C.
  • Voeg de eidooiers en een scheutje amandellikeur toe aan de gesmolten chocolade en roer goed door tot een glad mengsel.
  • Snijd de bitterkoekjes in blokjes en meng ze samen met het geroosterde amandelschaafsel door de chocolade.
  • Vet een stoomovenpan van 0.6 liter in met neutrale olie en bekleed het met folie.
  • Vul het met het chocolademengsel en laat het opstijven in de koelkast.

Bloedsinaasappelsoep:

  • Meng alle ingrediënten voor de bloedsinaasappelsoep in een pan en breng aan de kook.
  • Laat het vervolgens 10 minuten zachtjes trekken.
  • Zet de soep in de koelkast om goed af te koelen voor het serveren.

Serveren:

  • Snijd de opgesteven paté in plakken en serveer met de koude bloedsinaasappelsoep.
  • Garneer de paté eventueel met poedersuiker, bramen, eetbare bloemen en geraspte sinaasappelschil.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 45g | Zout: 0.2mg | Sugar: 35g