Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoomde Roodbaarsfilet met Gemarineerde Broccoli en Koriander-Sojadressing

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Porties: 4
calorieën: 250kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 4 roodbaarsfilets graat verwijderd
  • 1 theelepel gehakte oregano

Voor de gemarineerde broccoli:

  • 1 broccoli in roosjes van 3-4 cm
  • 1 banaansjalot fijngesnipperd
  • 50 gram ontpitte olijven in plakjes gesneden
  • 100 gram Feta in blokjes van ca. ½ cm
  • 2 eetlepels geroosterd sesamzaad
  • 150 gram kerstomaatjes in vieren gesneden
  • 1 theelepel gehakte kervel
  • Peper & zout
  • Olijfolie
  • Citroensap

Voor de koriander-sojadressing:

  • 1 theelepel zeer fijngehakte sereh citroengras
  • 2 theelepels gehakte koriander
  • 1 theelepel gesneden bieslook
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 theelepel sojasaus
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 1 theelepel wijnazijn
  • Versgemalen peper & zout

Instructies

  • Leg de roodbaarsfilets in een stoomovenpan met gaatjes en bestrooi met de gehakte oregano.
  • Zet apart in de koelkast tot gebruik.
  • Stoom de broccoliroosjes beetgaar in een stoomovenpan met gaatjes.

Functie: Stomen / Duur: 3 minuten

  • Laat de gestoomde broccoli afkoelen.
  • Meng in een grote kom de afgekoelde broccoli met de olijven, gesnipperde banaansjalot, Feta, kerstomaatjes, geroosterd sesamzaad en gehakte kervel.
  • Breng op smaak met peper, zout, olijfolie en citroensap.
  • Spatel voorzichtig om zodat de ingrediënten heel blijven.
  • Voor de koriander-sojadressing meng je alle ingrediënten in een kom.
  • Breng goed op smaak met peper en zout en laat het een half uur staan zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
  • Schuif de roodbaarsfilets in de stoomoven.

Functie: Stomen / Temperatuur: 85ºC / Duur: 8 minuten

  • Meng 2 eetlepels van de dressing door de salade.
  • Verdeel de salade over 4 borden en leg op elk bord een stukje gestoomde roodbaars.
  • Schep een lepeltje dressing over de vis en serveer de rest van de dressing apart.

Notities

 
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 12mg | Sugar: 3g

Gestoomde kabeljauw met korianderchutney
Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoomde Kabeljauw met Pittige Korianderchutney

Bereidingstijd45 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 200kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 40 gram koriander
  • 10 gram gember geraspt
  • 25 ml limoensap
  • 25 ml water
  • 1 kleine groene chili fijngesneden
  • 1 banaansjalot gesnipperd
  • 10 gram suiker
  • 2 eetlepels verse kokos
  • 1 eetlepel pinda’s fijngehakt
  • Zout
  • 4 stuks bananenblad verkrijgbaar bij de toko
  • 4 stukken kabeljauw met vel ongeveer 140 gram per stuk

Instructies

  • Draai de helft van de koriander fijn met het limoensap en water in een blender of keukenmachine.
  • Voeg vervolgens de andere helft van de koriander toe en pureer kort, zodat er nog wat structuur overblijft.
  • Voeg alle overige ingrediënten toe aan de koriandermix en pureer kort tot een chutney.
  • Zorg ervoor dat er nog wat textuur overblijft.
  • Stoom de bananenbladeren kort om ze soepel te maken.
  • Spoel ze daarna af met koud water.
  • Leg een bananenblad met de glanzende kant naar beneden op een werkblad, met de nerven horizontaal om scheuren tijdens het vouwen te voorkomen.
  • Bestrijk de bovenkant van het bananenblad lichtjes met olie en verdeel een deel van de korianderchutney over het blad.
  • Leg hierop een stuk kabeljauw en bedek de vis met de rest van de chutney.
  • Rol het bananenblad voorzichtig op en sluit de zijkanten af met houten prikkers.
  • Laat de pakketjes 30 minuten marineren in de koelkast.
  • Plaats de vispakketjes in een stoomovenpan met gaatjes en stoom ze op 80°C gedurende ongeveer 15 minuten.
  • Serveer de gestoomde kabeljauw met partjes limoen voor een extra frisse smaakbeleving.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling vormt een goede combinatie met dit gerecht

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 20g | Vet: 10g | Zout: 0.5mg | Sugar: 5g

Geroosterde bloemkool met feta, bulgur en tahin
Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterde Bloemkool Salade met Feta, Bulgur en Tahin Dressing

Bereidingstijd35 minuten
Porties: 4
calorieën: 350kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 1 theelepel garam masala
  • Zout
  • Olijfolie
  • 100 gram bulgur
  • 200 ml groentebouillon
  • 2 eetlepels tahin pasta
  • 1 limoen
  • 50 ml water
  • 1 teen knoflook gehakt
  • 150 gram feta verkruimeld
  • 1 komkommer
  • Optioneel:
  • peterselie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C, met de grillstand.
  • Meng de bloemkoolroosjes met de garam masala, een snufje zout en een scheutje olijfolie.
  • Verdeel de gemarineerde bloemkool over een bakplaat en rooster het gedurende ongeveer 20 minuten in de oven op niveau 2.
  • Schep het na 10 minuten om met een spatel.
  • Doe de bulgur in een stoomovenpan, giet de groentebouillon erover en stoom het gaar gedurende 13-15 minuten op 100°C.
  • Maak de tahin dressing door de tahin te mengen met het sap van de limoen.
  • Voeg vervolgens druppelsgewijs water toe tot de gewenste consistentie ontstaat.
  • Breng op smaak met gehakte knoflook, zout en peper.
  • Roer de gare bulgur los met een scheutje olijfolie, limoenrasp en -sap.
  • Verdeel de bulgur over kommetjes en leg hierop de lauwwarme geroosterde bloemkool.
  • Besprenkel het geheel met de tahin dressing.
  • Gebruik een dunschiller om lange linten van de komkommer te maken.
  • Rol deze linten strak op en plaats ze naast de salade.
  • Bestrooi de salade met verkruimelde feta en eventueel gehakte peterselie.

Notities

  • Voor een alternatieve variant kun je de bulgur vervangen door parelcouscous.
  • Voeg voor extra smaak en textuur gehakte noten toe, zoals pinda's of amandelen.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Verdejo past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 12g | Vet: 20g | Zout: 1.5mg | Sugar: 2g

Gemarineerde asperges
Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde Asperges met Kappertjes en Augurken

Bereidingstijd20 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 150kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 20 asperges geschild
  • 2 eetlepels gehakte kappertjes
  • 3 augurken fijngehakt
  • 2 eetlepels gesneden kervel
  • 1 dl olijfolie
  • ½ dl sushiazijn
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Stoom de asperges in een stoomovenpan met gaatjes op een automatisch programma totdat ze gaar zijn.
  • Stel de gewenste garing in.
  • Terwijl de asperges stomen, maak je de marinade.
  • Meng hiervoor alle ingrediënten (kappertjes, augurken, kervel, olijfolie en sushiazijn) in een kom en breng op smaak met zout en peper.
  • Nadat de asperges gaar zijn gestoomd, leg je ze in de marinade en laat je ze buiten de koelkast afkoelen.
  • Leg ze dun uit zodat ze goed gemarineerd worden.
  • Serveer de gemarineerde asperges als bijgerecht, zowel koud als lauwwarm.
  • Ze zijn heerlijk in combinatie met rauwe ham of gerookte zalm.

Notities

Deze gemarineerde asperges zijn zowel koud als lauwwarm heerlijk. Combineer ze met een mooie rauwe ham of gerookte zalm voor een smaakvolle ervaring.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 0.5mg | Sugar: 1g

Aardappelsalade met gerookte makreel
Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Aardappelsalade met Gerookte Makreel

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Vis
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 420kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram krieltjes gewassen
  • 1 rode ui fijngehakt
  • 2 augurken in blokjes
  • Sap van 1 citroen
  • 1 bos rucola
  • ½ eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 4 eieren
  • 4 gerookte makreelfilets

Instructies

  • Stoom de krieltjes in een stoomovenpan op 100 °C gaar gedurende ongeveer 12 tot 16 minuten, afhankelijk van de grootte, of kook ze in water met zout en giet af.
  • Halveer de gekookte krieltjes of snijd ze in dikke plakken.
  • Meng in een grote kom mosterd, mayonaise, crème fraîche en sap van een halve citroen tot een marinade.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg de gekookte krieltjes toe aan de marinade en meng goed zodat ze de smaken absorberen.
  • Voeg vervolgens de blokjes augurk en fijngehakte rode ui toe en meng opnieuw.
  • Stoom ondertussen de eieren gedurende 7 minuten op 100 °C en pel ze daarna.
  • Maak de rucola licht aan met wat peper en olijfolie.
  • Verdeel de aardappelsalade over vier borden en garneer met een toef rucola.
  • Verwarm indien gewenst de gerookte makreelfilets licht in een oven van 60 °C en verdeel ze speels over de salade.
  • Serveer de salade met een warm ei en rasp er nog wat citroenschil overheen.

Notities

Serveer met boerenbrood. Dit gerecht kan zowel koud als lauwwarm worden geserveerd.
Wijnadvies:
Deze aardappelsalade met gerookte makreel past goed bij een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse rosé.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5mg | Sugar: 3g

Asperges met ei, boter en peterselie
Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoomde Asperges met Ei, Boter en Peterselie

Geniet van de heerlijke gestoomde asperges met romig ei, boter en verse peterselie als smakelijk bijgerecht, perfect voor een lichte en gezonde maaltijd.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Vis
Porties: 4
calorieën: 322kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 24 geschild asperges AA
  • 4 eieren
  • 125 gram boter
  • 2 eetlepels gehakte platte peterselie

Instructies

  • Leg de asperges in een stoomovenpan met gaatjes.
  • Plaats de eieren ook in een stoomovenpan met gaatjes.
  • Doe de boter samen met de gehakte peterselie in een dichte stoomovenpan en dek deze af met hittebestendig huishoudfolie.
  • Plaats alles in de stoomoven op 100°C gedurende 8 minuten.
  • Haal na 8 minuten de eieren uit de stoomoven en laat de asperges nog 2 minuten verder stomen.
  • Pel de eieren en hak ze fijn.
  • Meng de fijngehakte eieren met de boter en peterselie.
  • Serveer de gestoomde asperges met het mengsel van ei, boter en peterselie.

Notities

Een iets zachter gekookt eitje? Plaats deze dan voor 5 minuten in de stoomoven. Ook lekker om te serveren met een plak gerookte zalm.
Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Grüner Veltliner past goed bij de verse smaken van gestoomde asperges met ei, boter en peterselie.

Nutrition

Calories: 322kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 9g | Vet: 30g | Zout: 0.9mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Aardappeltaart

Serveer de romige aardappeltaart als hartig bijgerecht bij hoofdgerechten, salades of gewoon op zichzelf als smaakvolle traktatie.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hartige taart
Porties: 4 personen
calorieën: 389kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 850 gram vastkokende aardappelen geschild en in dunne schijfjes gesneden
  • 200 ml room
  • 6 eieren
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • Peper uit de molen
  • Zeezout

Instructies

  • Snijd de aardappelen met behulp van een keukenmachine of mandoline in dunne plakjes van ongeveer 2 mm dik.
  • Was de plakjes om overtollig zetmeel te verwijderen.
  • Meng in een kom de room, eieren en gehakte knoflook.
  • Breng op smaak met peper uit de molen en een snufje zeezout.
  • Meng dit mengsel vervolgens door de aardappelschijfjes tot ze gelijkmatig bedekt zijn.
  • Bekleed een stoomovenpan met gaatjes van 1,5 liter ruim met vetvrij papier.
  • Verdeel de aardappelplakjes met het roommengsel gelijkmatig over de beklede stoomovenpan.
  • Dek de pan af met vetvrij papier en schuif het geheel in de stoomoven.
  • Stoom op 100°C gedurende 35-40 minuten, of totdat de aardappeltaart gaar en goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc past goed bij de romige aardappeltaart en versterkt de smaakbeleving.

Optioneel:

Strooi wat geraspte kaas over de taart zodra hij klaar is en gratineer deze kort onder de grill voor een heerlijke, knapperige topping.

Nutrition

Calories: 389kcal | koolhydraten: 41g | Protein: 12g | Vet: 20g | Zout: 1.3mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Mediterrane Aardappel-Tomatenstoofpot met Witte Wijn

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Stoofpot
Land van herkomst: Mediterraan
Porties: 4 personen
calorieën: 382kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram geschilde aardappels
  • 3 tomaten
  • 2 kleine sjalotten in ringen gesneden
  • 150 ml olijfolie
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 50 gram bladselderij fijngehakt
  • 200 ml witte wijn
  • Peper uit de molen
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Snijd met een scherp mes een kruisje in de onderkant van de tomaten.
  • Leg ze in een stoomovenpan met gaatjes en stoom ze op 90°C gedurende 1 minuut.
  • Dompel de tomaten vervolgens direct in koud water en verwijder de velletjes.
  • Snijd de tomaten in parten en verwijder de zaadjes.
  • Was de aardappels en snijd ze in plakken van 3 mm dik.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de knoflook, sjalot en de aardappelplakken.
  • Blus af met witte wijn en laat even sudderen.
  • Doe het aardappelmengsel over in een dichte stoomovenpan en voeg de tomatenparten en fijngehakte bladselderij toe.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Meng alles goed door elkaar en schuif de pan in de stoomoven.
  • Stoom op 100°C gedurende 12-14 minuten, of tot de aardappels gaar zijn en de smaken goed zijn vermengd.

Notities

Serveer de aardappels met tomaat en witte wijn direct uit de stoomovenpan als smaakvol bijgerecht bij een hoofdgerecht met bijvoorbeeld vis of gevogelte.

Wijnadvies:

Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij de zachte smaak van de aardappels, de sappigheid van de tomaten en de verfrissende tonen van de witte wijn in het gerecht.

Nutrition

Calories: 382kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 4g | Vet: 22g | Zout: 0.6mg | Sugar: 5g

Envelop van zeeduivel met gamba's, geserveerde met aardappelmousseline en basilicumsaus
Recept afdrukken
No ratings yet

Mediterrane Envelop van Zeebaars en Gamba's met Aardappelpuree en Basilicumsaus

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4 personen
calorieën: 387kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 4 zeeduivelfilets à 160 gram
  • 4 groene koolbladeren
  • 6 gamba's gepeld en fijngehakt
  • 8 bospenen geschild, met het groene loof er nog aan
  • 1 theelepel kerriepoeder

Bijgerechten:

  • 1 recept basilicumsaus
  • 1 recept aardappelpuree

Instructies

  • Leg de koolbladeren in een stoomovenpan met gaatjes.
  • Functie: Stomen
  • 100 °C, gedurende 1 minuut
  • Dompel de bladeren direct onder in ijskoud water, zodat het kookproces stopt en dep ze droog.
  • Meng de kerriepoeder door de gehakte gamba's.
  • Snijd de zeeduivelfilets aan de nekkant in als een pitabroodje en vul de filets met de gamba's.
  • Snijd de nerf uit de koolbladeren en rol de gevulde visfilets strak op in de bladeren.
  • Leg de vispakketjes in een stoomovenpan met gaatjes en zet tot gebruik koel weg.
  • Bereid nu eventueel de aardappelmouseline en de basilicumsaus.
  • Serveren:
  • Leg de wortels in een stoomovenpan met gaatjes.
  • Functie: Stomen
  • 100 °C, gedurende 6-8 minuten
  • Of in de drukstoomoven
  • 120 °C, gedurende 3-4 minuten
  • Neem de worteltjes uit de stoomoven.
  • Schuif de stoomovenpan met de vispakketjes en de goed afgedekte aardappelmouseline erin.
  • Kookstand: 85 °C
  • Kooktijd: 15 - 20 minuten
  • Schuif gedurende de laatste 5 minuten de worteltjes en de basilicumsaus erbij om mee te warmen.

Notities

Serveer de Mediterrane envelop van zeebaars en gamba's met aardappelpuree en basilicumsaus direct uit de stoomoven, en geniet van deze smaakvolle, feestelijke maaltijd.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Verdejo uit Spanje of een Assyrtiko uit Griekenland past goed bij de zeevruchten en de kruidige basilicumsaus, terwijl het ook mooi aansluit bij de romige aardappelpuree.

Nutrition

Calories: 387kcal | koolhydraten: 29g | Protein: 26g | Vet: 18g | Zout: 1.2mg | Sugar: 12g