Chocoladecakejes uit de stoomoven met kokosijs
Recept afdrukken
No ratings yet

Chocolade Vulkanen met Tropische Twist

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 520kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 75 gram pure chocolade
  • 100 ml plantaardige olie
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 vanillestokje merg ervan
  • 2 eieren
  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • Neutrale olie om in te vetten
  • Palmsuiker 1 eetlepel los
  • ¼ ananas geschild en kern verwijderd
  • Astina cress en jasmijnbloemen voor garnering
  • IJs kokossmaak
  • Malibu of Mekhong whisky

Instructies

  • Breek de chocolade in stukjes boven de stoomovenpan en dek de pan af met huishoudfolie.
  • Plaats de pan in de stoomoven en stoom gedurende 10 minuten op 80°C, of gebruik het automatische programma 'Chocolade Smelten'.
  • Meng ondertussen de kristalsuiker met het merg van het vanillestokje, de olie en de eieren tot de suiker is opgelost.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel en de gesmolten chocolade toe, meng alles goed.
  • Vet de muffinvorm in met neutrale olie en bekleed met huishoudfolie om de cakejes later gemakkelijk uit de vorm te kunnen halen.
  • Vul de muffinvorm met het beslag en plaats deze in de stoomoven.
  • Stoom de cakejes gedurende 22-25 minuten op 100°C.
  • Laat de cakejes in de vorm afkoelen en haal ze er voorzichtig uit door aan de folie te trekken.
  • Snijd de ananas in blokjes van 1 x 1 cm.
  • Verhit een koekenpan op het fornuis en bak de ananas kort in wat olie.
  • Voeg de palmsuiker toe en laat het karamelliseren.
  • Voeg een scheut Malibu of Mekhong whisky toe en laat het gerecht koken tot de suiker is opgelost en de saus de dikte van stroop heeft.
  • Breek de chocoladecakejes in stukjes en schik ze speels op het bord.
  • Leg de ananasblokjes ertussen.
  • Serveer met bolletjes kokosijs en garneer met cress en jasmijnbloemen.

Notities

Wijnadvies:
Een dessertwijn zoals een zoete Riesling of een Moscato d'Asti past goed bij dit zoete en exotische gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 53g | Protein: 7g | Vet: 32g | Zout: 0.2mg | Sugar: 40g

Kastanjes met serranoham en rozemarijn
Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterde Kastanjes met Serranoham en Rozemarijn

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees
Land van herkomst: Spanje
Dieët: Glutenvrij
Porties: 8
calorieën: 95kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 18 tamme kastanjes
  • 18 korte takjes rozemarijn
  • 9 plakjes serranoham
  • Peper naar smaak
  • Olijfolie

Instructies

  • Kruis de bovenkant van de kastanjes in met een scherp mesje en breng ze in een laagje water aan de kook.
  • Kook ze 8 à 10 minuten en neem de pan van het vuur.
  • Voor de stoomoven: 8 minuten op 100 °C.
  • Pel de kastanjes en laat ze afkoelen.
  • Halveer de plakjes serranoham in de lengte en bestrooi ze licht met witte peper.
  • Wikkel om elke kastanje een plakje ham en steek vast met een rozemarijntakje.
  • Dit gaat gemakkelijk omdat de kastanje gaar is.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de kastanjes totdat de ham krokant is.

Notities

  • Dit gerecht is heerlijk als bijgerecht bij diverse hoofdgerechten, vooral tijdens feestelijke gelegenheden.
  • Serveer de geroosterde kastanjes direct uit de pan voor het beste resultaat.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Tempranillo past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 95kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.6mg | Sugar: 1g

Gevulde portobello champignons uit de stoomoven
Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde Portobello Champignons met Kip en Kaas uit de Stoomoven

Geniet van deze heerlijke gevulde portobello champignons met sappig kippengehakt en romige kaas, perfect als bijgerecht voor een hartige maaltijd!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas, Kip
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 4 grote portobello champignons of dubbele hoeveelheid kleine kastanjechampignons
  • 200 gram kippengehakt
  • 1 ei
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ eetlepel limoensap
  • ½ rode chili fijngesneden
  • 2 eetlepels gehakte koriander
  • Zout en peper naar smaak
  • Zonnebloemolie
  • 2 eetlepels geraspte Pecorino of andere harde kaas

Instructies

  • Borstel de paddenstoelen goed schoon zonder ze met water te wassen.
  • Hak de steeltjes van de champignons fijn.
  • Bak de knoflook samen met de fijngehakte champignonsteeltjes kort in olie en voeg dit toe aan het kippengehakt.
  • Meng het kippengehakt met het ei, limoensap, fijngesneden rode chili, gehakte koriander, zout en peper.
  • Vul de champignons met het mengsel.
  • Leg de gevulde champignons in een stoomovenpan met gaatjes en stoom ze ongeveer 15 minuten op 85°C.
  • Bestrooi de champignons met de geraspte kaas en gebruik een crème brûlée brander om de kaas te bruineren.
  • Garneer de champignons met wat extra gehakte koriander en stukjes rode chili voor extra smaak.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Aardappelpuree met Verse Rozemarijn

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Mediterraan
Porties: 4 personen
calorieën: 279kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram geschilde aardappelen
  • 50 gram boter
  • 100 gram room
  • 100 gram melk
  • ½ eetlepel verse rozemarijn fijngehakt
  • Peper uit de molen
  • Fijn zout

Instructies

  • Snijd de aardappelen in blokjes en leg ze in een stoomovenpan met gaatjes.
  • Plaats de pan onderin de stoomoven en stoom op 100°C gedurende 15 minuten (of in een drukstoomoven op 120°C gedurende 5 minuten).
  • Doe de boter, room en melk in een dichte stoomovenpan en schuif deze boven de aardappelen in de stoomoven.
  • Stoom op 100°C gedurende 5 minuten.
  • Haal de aardappelen uit de stoomoven en laat ze 2 minuten op het aanrecht staan om droog te stomen.
  • Pers de aardappelen door een pureeknijper en meng het kruim met het warme melk-roommengsel tot er een smeuïge puree ontstaat.
  • Breng de puree op smaak met peper, fijn zout en de fijngehakte verse rozemarijn.

Notities

Serveer de romige aardappelpuree met verse rozemarijn direct als bijgerecht bij gerechten zoals 'Envelop van zeeduivel met gamba's geserveerd met aardappelpuree en basilicumsaus' voor een heerlijke combinatie van smaken.

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay uit de Bourgogne of een Verdejo uit Spanje past goed bij de romige textuur van de aardappelpuree en de kruidige tonen van de verse rozemarijn.

Nutrition

Calories: 279kcal | koolhydraten: 29g | Protein: 3g | Vet: 17g | Zout: 1.1mg | Sugar: 2g

Chocoladecakejes
Recept afdrukken
No ratings yet

Smelt-in-de-mond Chocolade Cakejes

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Cake, Chocolade, Dessert
Porties: 16 kleine chocoladecakjes
calorieën: 160kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 75 gram chocolade
  • 100 gram olie
  • 100 gram suiker
  • Merg van 1 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • Neutrale olie om in te vetten

Instructies

  • Smelt de chocoladestukjes in de stoomoven gedurende 6 minuten op 95 °C of smelt ze au bain-marie.
  • Klop ondertussen de suiker, vanillemerg, olie en eieren los totdat de suiker is opgelost.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel en de gesmolten chocolade toe en spatel alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Vet de vormpjes in met olie en bekleed ze met huishoudfolie.
  • Vul de vormpjes met het beslag en plaats ze in de stoomoven.
  • Stoom de cakejes gedurende 25 minuten op 100 °C.
  • Laat de cakejes afkoelen in de vormpjes.
  • U kunt ze eenvoudig uit de vormpjes halen door aan het folie te trekken.

Notities

Serveer deze smelt-in-de-mond chocolade cakejes met lobbig geslagen room en verse aardbeien of frambozen voor een heerlijke combinatie. Je kunt ook een crème van mascarpone en lime curd toevoegen voor een extra smaakdimensie.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 11g | Zout: 0.1mg | Sugar: 10g