Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
Voor de tapenade:
- 200 gram olijven
- 1 teentje knoflook
- 40 gram kappertjes uitgelekt
- 20 gram ansjovis uitgelekt
- ½ theelepel mosterd
- Olijfolie
Voor de knolselderijsoep:
- 1 eetlepel olijfolie
- 200 gram knolselderijblokjes gewassen
- 50 gram sjalot gesnipperd
- 1 laurierblad
- 1 takje tijm
- 4 peperkorrels gekneusd
- 50 gram prei gesneden
- 1 teen knoflook gehakt
- 400 ml room
- 350 ml water
- 1 eetlepel crème fraîche
- Zout
Instructies
- Doe de olijven, kappertjes, ansjovis en mosterd in een blender of keukenmachine.
- Pers de knoflook erboven uit.
- Pulseer kort tot de ingrediënten grof gehakt zijn.
- Voeg wat olijfolie toe en meng tot een smeuïge tapenade ontstaat.
- Zet apart.
Voor de knolselderijsoep:
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
- Bak de knolselderijblokjes, sjalot, prei, knoflook, laurierblad, tijm en peperkorrels aan tot de sjalot glazig is.
- Blus af met water, room en crème fraîche.
- Laat op laag vuur 30 minuten sudderen of stoom het mengsel in een afgesloten stoomovenpan op 100 °C gedurende 30 minuten.
- Verwijder de tijm en het laurierblad en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde consistentie.
- Breng op smaak met zout en peper.
Serveren:
- Schenk de warme soep in 4 voorverwarmde soepkommen.
- Serveer met een lepel tapenade bovenop elke portie.
- Geniet van deze heerlijk romige knolselderijsoep met een pittige twist van tapenade!
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de romige textuur van de soep en het pittige karakter van de tapenade.Voedingswaarden
Calories: 380 kcal | koolhydraten: 12 g | Protein: 5 g | Vet: 35 g | Zout: 2 mg | Sugar: 2 g