Romige Pindasaus met Kokosmelk
Een heerlijke, romige pindasaus met een pittige kick en een vleugje kokos. Perfect voor bij saté en andere Aziatische gerechten.
Ingrediënten
- ¼ kop arachide-olie
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel sojasaus of ketjap manis
- ½ kop geroosterde pinda's fijngehakt en gezouten
- ½ theelepel trassi
- 2 eetlepels ruwe suiker of rietsuiker
- 3 eetlepels gedroogde uienvlokken
- 3 theelepels knoflook gesnipperd
- 1 theelepel gedroogde chilipepertjes
- ⅓ kop kokosmelk
- 250 g pindakaas met nootjes
Instructies
- Verhit de helft van de arachide-olie in een wok op middelhoog vuur.
- Bak de gesnipperde knoflook en uienvlokken tot ze lichtbruin zijn.
- Haal ze uit de pan en leg ze opzij.
- Bak de gedroogde chilipepertjes in dezelfde pan tot ze opzwellen en zwart worden.
- Hak ze vervolgens fijn.
- Voeg de resterende arachide-olie toe en bak de trassi kort, breek het met de achterkant van een lepel.
- Zet het vuur uit en voeg sojasaus en citroensap toe.
- Roer goed door en smoor kort.
- Voeg de pindakaas toe aan het mengsel en roer tot een gladde saus.
- Voeg het knoflook-uienmengsel, de gehakte chilipepertjes, suiker en gehakte pinda's toe.
- Meng goed door.
- Schep de geconcentreerde pindasaus in een schone pot met schroefdeksel en bewaar deze in de koelkast.
- Verwarm voor gebruik de kokosmelk in een kleine pan om de saus te verdunnen.
- Voeg 2/3 kop van de geconcentreerde pindasaus toe en roer tot een gladde consistentie is bereikt.
Notities / Tips / Wijnadvies
Deze saus gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rosé.
Voedingswaarden
Calories: 380 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 8 g | Vet: 32 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 6 g