Romige Preisoufflé met Gruyère
Equipment
- soufflévormpjes
Ingrediënten
- 25 g Grana Padano fijngeraspt
- 50 g boter
- 20 g patentbloem
- 175 ml melk
- 2 theelepels gedroogde tijm
- ½ zak panklare prei à 300 g
- Cayennepeper
- 50 g geraspte Gruyère kaas
- 2 eieren gesplitst
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bestrooi de binnenkant van ingevette soufflévormpjes met Grana Padano.
- Smelt op laag vuur 25 g boter, voeg bloem toe en laat 2-3 minuten al roerend garen.
- Schenk de melk in scheuten erbij.
- Roer de tijm en een mespunt zout erdoor en laat de saus op laag vuur 20 minuten koken.
- Roer tot alle klontjes zijn verdwenen.
- Laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur.
- Stoof in een hapjespan met antiaanbaklaag de prei in 25 g boter in 20 minuten gaar.
- Pureer de prei met een mespunt cayennepeper en zout naar smaak in een keukenmachine tot een gladde massa.
- Roer de preipuree en Gruyère door de saus en spatel de dooiers erdoor.
- Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het preimengsel.
- Vul de vormpjes voor de helft met het mengsel en zet ze in een met warm water gevulde ovenschaal.
- Schuif de schaal in het midden van de oven en bak de soufflés in 35-40 minuten goudbruin en gaar.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een droge, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht vanwege de romige textuur en de hartige smaak van de Gruyère.Voedingswaarden
Calories: 300 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 12 g | Vet: 20 g | Zout: 1.5 mg | Sugar: 2 g