Romige Preisoufflé met Gruyère

Porties: 4
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 25 g Grana Padano fijngeraspt
  • 50 g boter
  • 20 g patentbloem
  • 175 ml melk
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • ½ zak panklare prei à 300 g
  • Cayennepeper
  • 50 g geraspte Gruyère kaas
  • 2 eieren gesplitst

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bestrooi de binnenkant van ingevette soufflévormpjes met Grana Padano.
  • Smelt op laag vuur 25 g boter, voeg bloem toe en laat 2-3 minuten al roerend garen.
  • Schenk de melk in scheuten erbij.
  • Roer de tijm en een mespunt zout erdoor en laat de saus op laag vuur 20 minuten koken.
  • Roer tot alle klontjes zijn verdwenen.
  • Laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Stoof in een hapjespan met antiaanbaklaag de prei in 25 g boter in 20 minuten gaar.
  • Pureer de prei met een mespunt cayennepeper en zout naar smaak in een keukenmachine tot een gladde massa.
  • Roer de preipuree en Gruyère door de saus en spatel de dooiers erdoor.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het preimengsel.
  • Vul de vormpjes voor de helft met het mengsel en zet ze in een met warm water gevulde ovenschaal.
  • Schuif de schaal in het midden van de oven en bak de soufflés in 35-40 minuten goudbruin en gaar.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een droge, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht vanwege de romige textuur en de hartige smaak van de Gruyère.

Voedingswaarden

Calories: 300 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 12 g | Vet: 20 g | Zout: 1.5 mg | Sugar: 2 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hartige taart / Kaas / Voorgerechten
Land van herkomst Zwitserland
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch