Romige snijbietgratin met spek en kaas

Romige snijbietgratin met spek en kaas

Een smaakvolle ovenschotel van snijbietstelen met spek, Scamorza en een krokant laagje broodkruim – heerlijk bij aardappelen of brood.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 1 witte of rode ui fijngesneden
  • 150 g Scamorza of gerookte mozzarella
  • 2-3 el olijfolie
  • 3 el olijfolie
  • 3-4 takjes peterselie
  • 50 g droog witbroodkruim of paneermeel
  • 800 g snijbietstelen
  • circa 1/8 l bouillon
  • geraspte citroenschil
  • peper
  • zout
  • 100 g spek in dunne reepjes

Instructies

  • Snijd de snijbietstelen in vingerlange en vingerdikke stukken.
  • Leg de stelen in water met citroensap zodat ze wit blijven.
  • Verwarm 2-3 el olijfolie in een pan en fruit de fijngesneden ui zachtjes.
  • Voeg de uitgelekte snijbietstelen toe en bak ze kort mee.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg wat bouillon toe, dek af en laat 10-20 minuten zachtjes stoven.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Haal de snijbietstelen met een schuimspaan uit de pan.
  • Verdeel ze netjes in een ovenschaal, parallel zoals asperges.
  • Verdeel het spek en de in blokjes gesneden Scamorza ertussen.
  • Bestrooi met het broodkruim en wat geraspte citroenschil.
  • Besprenkel met 3 el olijfolie.
  • Plaats de schaal in de oven en bak tot de kaas gesmolten is en het geheel borrelt.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer met rustiek witbrood of gekookte aardappelen met een lepel van het groentenat.
Wijnadvies:

Combineer met een frisse Pinot Grigio of een lichte rode wijn zoals Dolcetto d’Alba.

Voedingswaarden

Calories: 365 kcal | koolhydraten: 9 g | Protein: 15 g | Vet: 29 g | Zout: 1.4 g | Sugar: 1 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Groenten / Ovenschotel / Vlees / Zuivel
Land van herkomst Italië
Jaargetijde: Alle Jaargetijden